Dostupni linkovi

Uhapšeni Nemci u pritvoru, motiv napada nepoznat


Priština
Priština

Trojica Nemaca, koji su uhapšeni zbog sumnje da su umešani u prošlonedeljnu eksploziju u dvorištu zgrade Medjunarodne civilne kancelarije (ICO) u Prištini, nalaze se u pritvoru. Kosovska policija je odbacila pisanje štampe da su uhapšeni pripadnici nemačke i srpske obaveštajne službe.

Trojica nemačkih državljana, osumnjičeni za napad na Medjunarodnu civilnu kancelariju, nalaze se u pritvoru Kosovske policije od srede 19. novembra kada im je odredjen pritvor od 72 sata.

Povodom bacanja eksplozivne naprave u dvorište zgrade Medjunarodne civilne kancelarije u Prištini 14. novembra, Kosovska policija je saopštila da je uhapsila trojicu državljana Nemačke zbog sumnje da su ‘izazvali opšti rizik’.

Portparol policije Veton Elšani kaže da još uvek nije poznato zbog čega je na sedište ICO-a bačena eksplozivna naprava.

“Još uvek se ne zna motiv napada. Uhapšeni se sumnjiče za izazivanje opšteg rizika odnosno u vezi sa eskplozijom od 14. novembra ispred zgrade ICO-a”, rekao je Eljšani.

Eljšani je saopštio da uhapšeni Nemci na Kosovu borave ‘privatno’ i da ‘nemaju diplomatski imunitet’. Portparol policije je odbacio navode štampe da je jedan od uhapšenih pripadnik nemačke obaveštajne službe dok je jedan član srpske tajne službe. Ne navodeći detalje Eljšani je istakao da je istraga u toku.

U dvorište zgrade ICO-a u Prištini 14. novembra oko 17.30 bačena je eksplozivna naprava. U eksploziji je pričinjena materijalna šteta, a povredjenih nije bilo. Eksplozija je razbila stakla na prozorima zgrade. U trenutku eksplozije u zgradi su bili samo čuvari.

Čelnici institucija, premijer i predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i Hašim Tači oštro su osudili eksploziju ocenivši da tako nešto mogu da urade samo ‘neprijatelji Kosova’.


Medjunarodna civilna kancelaria ima mandat zapadnih zemalja i drugih država koje su priznale Kosovo da prati rad institucija Kosova i sprovodjenje plana Martija Ahtisarija.

XS
SM
MD
LG