Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovske institucije ne smeju popustiti


Zastava Kosova

Plan generalnog sekretara UN-a, ako bi bio proveden, stvorio bi nove krize i nestabilnost, tvrde kosovski političari, pojašnjavajući neke od razloga za odbijanje ovog plana. Politički analitičari navode kako zvanična Priština ne sme odustati od svojih stavova i protivljenja realizaciji plana Ban Ki Muna.

Predlog Ban Ki Muna od šest tačaka, koji je odbijen od strane najviših predstavnika institucija Kosova kao neprihvatljiv jer dovodi u pitanje suverenitet i integritet Kosova, je i dalje u igri, priznaju predstavnici Kosova, ali izražavaju veru u to da UN i EU neće nametati misiju koja će promeniti mandat u odnosu na plan međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija, koji je osnov za uspostavljanje misije.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuçi kaže da treba prihvatiti stav Prištine kada se radi o uspostavljanju misije EULEX-a.

„Mislim da racionalna logika i u Savetu bezbednosti UN ima razumevanja, posebno od država koje imaju uticaja u demokratskom svetu, kako bi rešenja bila racionalna i u okviru dokumenata koja su na snazi na Kosovu. Plan od šest tačaka kakav je sada, ako se ostvaruje, stvara nove krize i nestabilnost“, kaže Kuçi.

Poslanik i potpredsednik Demokratskog saveza Kosova, Lutfi Haziri kaže da poslednji planovi koji su podržani i od strane Beograda imaju za cilj destabilizaciju Kosova, vraćanje procesa unazad, što može imati velike posledice po Kosovo i region.

„Bilo kakva tendencija Beograda za vraćanje određenih pitanja je tendencija za stvaranje konfuzije i to vodi ka zamrznutom problemu, zbog čega je i neprihvatljiv. Beograd ima pretenzija da na sto dovede funkcionalnu podelu Kosova. Sve što vodi u tom pravcu je opasnost za Kosovo“, rekao je Haziri.

Opozicija sa druge strane smatra da su institucije Kosova sa zakašnjenjem rekle ne planu generalnog sekretara UN-a.

Poslanik i potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Bajram Kosumi kaže kako kosovski lideri nisu bili transparentni u fazi indirektnih razgovora sa Beogradom, što, prema njemu, pokazuju da su opasno dovedeni u pitanje procesi na Kosovu.

„Mi smo pokazali da ne stvaramo državu. Mi smo slavili državu, ali državu nismo stvorili. Drugi su zauzeli prostor i drugi nas pogađaju, mi sada treba da trpimo te udarce. Politička klasa, ovi lideri, podbacuje u misiji stabilizacije države Kosovo. Zauzeti su drugim poslovima, bilo da se radi o foteljama, partijama ili drugim interesima, tako da je ono što je najznačajnije ostavljeno u drugi plan.“

I potpredsednik i šef Poslaničke grupe Alijanse novo Kosovo Ibrahim Makoli ocenjuje da Kosovo nije imalo odričan stav na početku razgovora o EULEX-u. On smatra da priča o šest tačaka nije završena, ali je odbijanje plana moguće jedino ako institucije Kosova stvarno budu nepokolebljive u suprostavljanju planu.

„Mislim da „ne“ od strane Prištine ne premešta pitanje koje je već duže vremena u međunarodnoj areni. Ovo će pitanje nastaviti da bude na stolovima različih institucija, bilo u Briselu ili u Ujedinjenim nacijama, ali ono što je najvažnije u ovom procesu, Priština treba da ima jasan stav i da ni u jednom trenutku ne prihvati da o bilo čemu što se odnosi na svakodnevni život na Kosovu odlučuju drugi, a ne Kosovo“, kaže Makoli.

Mediji u Prištini su danas javili da je pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid juče uspeo da u Ženevi obezbedi da se plan Ban Ki Mun-a ponovo otvori za raspravu i da se tom prilikom imaju u vidu i stavovi zvanične Prištine.

Očekuje se da sledeće nedelje generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun predstavi svoj izveštaj o Kosovu, kada će, kako se očekuje predstaviti i vizija uspostavljanja EULEX-a. Do tada će se nastaviti razgovori Evropske unije i UN-a.

Predstavnici Kosova veruju da se u Njujorku neće doneti ni jedna odluka koja će biti u suprotnosti sa stavovima zvanične Prištine.

XS
SM
MD
LG