Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pirati traže 25 miliona dolara za saudijski supertanker.


Somalijski pirati koji su oteli saudijski supertanker Sirius Star i drže ga blizu jedne somalske luke zatražili su u četvrtak da im se u roku od deset dana isplati 25 miliona dolara otkupnine kako bi oslobodili brod i posadu.

"Ako ne budu ispunjenih naši zahtevi, delovaćemo na način koji bi mogao da bude katastrofalan", kazao je jedan od otmičara agenciji Frans press.

Pirati su u subotu oteli supertanker sa dva miliona barela sirove nafte. Brod je od utorka usidren ispred jednog od njihovih skrovišta male luke Harardere, 300 kilometara severno od prestonice Mogadiš. Na tankeru se nalazi nafta u vrednosti od oko 100 miliona dolara.

Veruje se da somalijski razbojnici drže više od 200 talaca i od 10 brodova u oblasti Eil, uključujući i ukrajinski brod, koji je prevozio 33 tenka i drugo teško naoružanje.

Generalni sekretar UN Ban ki Mun izjavio je da su somalijski pirati tokom ove godine dobili oko 30 miliona dolara na otkupnine od žrtava otetih brodova. On je kazao da su somalijski pirati oteli 65 trgovačkih brodova u ovoj godini.

Uprkos pojačanom prisustvu međunarodnih snaga u vodama u blizini Arabijskog poluostrva samo ove sedmice oteto je osam brodova.

Bela kuća sinoć je saopštila da se predsednik SAD Džordž Buš (George Bush) konsultuje sa liderima drugih članica Saveta bezbednosti UN oko mera koje je moguće preduzeti zbog povećanja broja napada na brodove u blizini obale Somalije.

XS
SM
MD
LG