Dostupni linkovi

Protest protiv plana Ban Ki Muna


Protest u Prištini, 19. novembar 2008.
Protest u Prištini, 19. novembar 2008.

Nekoliko desetina hiljada Albanaca demonstriralo je danas u Prištini protiv plana generalnog sekretara UN Ban Ki Muna koji u skladu sa uslovima Beograda predviđa raspoređivanje Euleksa. Sa protesta je poručeno da neće biti dozvoljeno ugrožavanje suvereniteta Kosova.

“Ne - podeli Kosova, da odbranimo suverenitet”, bio je slogan protesta više desetina hiljada Albanaca iz celog Kosova koji su protestovali u Prištini protiv plana od šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.


Izražavajući nezadovoljstvo planom koji su UN dogovorile sa Beogradom, učesnici su uzvikivali “Kosovo je naše”, “Nema podele”, “Suverenitet”, “Ne plan već referendum”. Nošene su pretežno albanske nacionalne zastave. Okupljeni su poručili da se neće dozvoliti primena šest tačaka jer se tim rešenjima ugrožava nezavisnost i rizikuje podela Kosova.


Protest su organizovali pokret Samoopredeljenje i još tridesetak nevladinih organizacija. Demonstranti su u mirnoj protestnoj šetnji prošli pored Skupštine i Vlade Kosova, te centralnim trgom do glavnog sedišta Unmika, u kome je sada smešten Euleks, gde su se organizatori obratili okupljenima.


Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti izjavio je da kosovski lideri nisu dovoljno odlučno odgovorili na predlog od šest tačaka.


“Međunarodni pregovarači će reći Srbija traži šest tačaka, Kosovo traži četiri tačke, 'ajde nađite sredinu. Zato nije dovoljno reći NE tačkama Ban Ki Muna, već treba odbiti bilo kakve pregovore ili trgovinu našom zemljom”,
rekao je Kurti.


Protiv plana Ban Ki Muna na protestu su govorili i predstavnici Udruženja proizašli iz bivše Oslobodilačke vojske Kosova i nevladinih organizacija. Protest je protekao mirno a poručeno je da će sličnih okupljanja biti sve dok se pokušava narušiti suverenitet i integritet Kosova.


Plan Ban Ki Muna se kritikuje zbog sumnje da će njegova rešenja polako voditi podeli Kosova na albanski i srpski deo, pošto se na osnovu uslova Beograda omogućava razmeštanje Euleksa. Tim planom se Srbima u sredinama u kojima su oni većina daju šira ovlašćenja u oblastima policije, sudstva, carine kao i granične kontrole. Navedene oblasti bile bi pod kontrolom međunarodnih, a ne kosovskih vlasti.


Protest je održan samo dan pošto su institucije Kosova odbacivši šest tačaka predstavile svoj plan od četiri tačke kojim se predviđa razmeštanje Euleksa na osnovu Ustava Kosova i plana Martija Ahtisarija.
XS
SM
MD
LG