Dostupni linkovi

Makedonija: kritike vladine prijave protiv Grčke


Antonio Milošoski
Antonio Milošoski

Makedonija je pokrenula pravni postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu protiv Grčke zbog nepoštovanja njenih obaveza iz Privremenog sporazuma koji su dve zemlje potpisale 1995. godine.

Prema ovom dokumentu, Grčka se obavezuje da neće prigovarati na prijave Makedonije za članstvo u međunarodnim organizacijama, ali, kako je rekao šef makedonske diplomatije Antonio Milošoski, na samitu NATO-a u Bukureštu, Atina je sprečila upućivanje pozivnice Makedoniji, čime je flagrantno prekršila svoje obaveze iz Privremenog sporazuma.

“Naša aplikacija i pokrenuti postupak za zaštitu Privremenog sporazuma od daljih povreda ne odnosi se na pitanje u vezi spora o imenu, niti je njen cilj da spreči razgovore oko ovog pitanja. Naprotiv, Makedonija je eksplicitno i u svojoj aplikaciji potvrdila da je posvećena ovom pitanju i da će nastaviti da na konstruktivan način učestvuje u razgovorima pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija”, rekao je ministar Milošoski, koji će biti zvanični zastupnik Makedonije pred Sudom u Hagu.

Predsednik Makedonije Branko Crvenkovski se ogradio od ovog poteza Vlade, ističući da je odluka doneta bez bilo kakve konsultacije sa njim. Ovim činom, kao i dosadašnjim odnosom u procesu pregovora premijer Gruevski i Vlada definitivno preuzimaju kompletnu odgovornost oko rešavanja spora, kaže se u saopštenju predsedničkog kabineta.

I prve reakcije političkih partija su uglavnom da će ovakav potez Vlade usporiti integrisanje Makedonije u EU i NATO.

“Znajući unapred da smo naredne tri do četiri godine van svih mogućnosti integrisanja, onda moramo građanima ponuditi jednu razvojnu koncepciju države”, kaže lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev.

Eksperti pak, smatraju da je sa pravnog aspekta ovaj potez opravdan, ali da je sporan tajming njegovog povlačenja. Nekoliko nedelja pre kraja procesa koji vodi medijator Ujedinjenih nacija Metju Nimic, ova odluka Vlade znači da ona ne očekuje ništa od pregovora i da priprema zemlju za izolaciju, kaže profesor Ljubomir Frčkoski, raniji ministar spoljnih poslova:


“Goli rezultat je praktično besmislen, jer da čekamo tri - četiri godine, evo neka bude i pozitivan rezultat suđenja, to znači da ćemo toliko biti van Alijanse. A u slučaju pozitivne razrešnice procesa koji vodi Nimic, postavlja se pitanje šta sa tužbom, onda će morati da se povuče.”


Pravni eksperti smatraju da će u najboljem slučaju, proces pred Sudom pravde trajati najmanje tri godine.

XS
SM
MD
LG