Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Priština predstavila svoj plan


Daniel Fried i Fatmir Sejdiu u Prištini, 17. novembra 2008.

Institucije Kosova predstavile su danas plan od četiri tačke kojim se na osnovu Ustava Kosova stvaraju uslovi za raspoređivanje misije Euleksa. Predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiu i Hašim Tači danas su se ponovo sastali sa američkim zvaničnikom Danijelom Fridom nakon što su juče odbili plan od šest tačaka koji su UN postigle sa Beogradom.

Nakon kosovskog odbijanja plana od šest tačaka, pregovori o razmeštanju misije Euleksa na celoj teritoriji što uključuje i srpske sredine, ušli su u novu fazu. Priština je danas iznela svoj plan od četiri tačke kao odgovor na sporazum UN i Beograda.


Čelnici Albanaca su nakon tročasovnog razgovora sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Danijelom Fridom i specijalnim predstavnikom EU Piterom Fejtom predstavili plan koji omogućava raspređivanje pripadnika pravosudno-policijske misije na osnovu kosovskih zakona.


Predstavljajući plan, predsednik Fatmir Sejdiu je rekao da se prva tačka odnosi na raspoređivanje Euleksa uz poštovanje Deklaracije o nezavisnosti, plana Martija Ahtisarija i Ustava.


“Kao drugo institucije Kosova u potpunosti odbacuju plan od šest tačaka. Treće, institucije će tesno sarađivati sa Euleksom na celoj teritoriji Kosova na osnovu navedenih dokumenata nezavisnog Kosova, uz poštovanje suvereniteta i integriteta Kosova. Četvrta tačka podrazumeva saradnju institucija Kosova sa SAD, EU i NATO-om”, preneo je Sejdiu.


Predstavnik američke vlade Danijel Frid, koji od juče boravi na Kosovu, ocenio je da navedene četiri tačke predstavljaju dobru platformu za nastavak procesa.


“Imamo dobru osnovu za pokretanje procesa na produktivan način”, rekao je Frid.


Američki zvaničnik je najavio da će danas otputovati za Ženevu gde će razgovarati sa zvaničnicima UN o planu za razmeštanje Euleksa. Danijel Frid je u ponedeljak pokušao da ubedi čelnike Albanaca da je plan generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna privremen i da ne narušava integritet. Pritom, Frid je kazao da se moraju uzeti u obzir i stavovi zvanične Prištine. On je još dodao da misija Euleksa mora što pre da počne sa radom, tačnije već od 2. decembra, i to u svim mestima na Kosovu.


Dokument o šest tačaka o raspoređivanju misije Euleks koji je dogovoren između UN i Beograda nije prihvatljiv za Vladu Kosova. Plan od šest tačaka daje veća ovlašćenja lokalnim Srbima i stvara uslove da se Euleks rasporedi i u srpskim sredinama na osnovu Rezolucije 12 44. Zvanična Priština podržava raspoređivanje Euleksa samo u okviru plana Martija Ahtisarija.

XS
SM
MD
LG