Dostupni linkovi

D. Frid: Euleks što pre na celom Kosovu


Daniel Fried
Daniel Fried

Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Danijel Frid pružio je garancije kosovskim institucijama, koje su odbacile plan generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna, da rešenja u okviru šest tačaka nisu stalna.

Raspoređivanje misije Euleksa na celom Kosovu mora što pre početi, već početkom decembra, a plan od šest tačaka je dobra osnova u tom pravcu. To je poruka koju je Prištini preneo zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Danijel Frid.

Posle dvočasovnog razgovora sa predsednikom i premijerom Kosova, Frid je rekao da je potrebno uzeti u obzir i stavove zvanične Prištine, koja odbacuje plan Ban Ki Muna, ali je dodao da se u ovoj fazi proces mora koncentrisati na što brže rasporedjivanje pravosudno-policijske misije Euleks.

“Verujem da bez obzira na pitanja, zabrinutosti i neslaganja sa planom od šest tačaka put napred koji omogućava Euleksu da se rasporedi na celom Kosovu se može naći”,
rekao je Frid.

Frid nije konkretno odgovorio da li podržava raspoređivanje Euleksa na osnovu plana Ban Ki Muna, već je samo kazao da se radi o dogovoru koji je postignut pregovorima između UN i Beograda, Američki diplomata je pritom dodao da otvaranje novih razgovora o šest tačaka nije rešenje.


“Plan od šest tačaka nije stalan radi se privremenom dogovoru, neki delovi tog plana izazvali su diplomatsku zabrinutost dok neki drugi delovi mogu značiti poboljšanje sadašnjeg stanja”,
rekao je Frid.

Ocenivši da je ‘Kosovo celovito i da će Euleks svuda biti prisutan’, Frid je odgovorio na zabrinutost kosovskih institucija i ovdašnje javnosti da se planom od šest tačaka ugrožava integritet Kosova.

Čelnici institucija su sa svoje strane ponovili da je plan Ban Ki Muna neprihvatljiv jer je u suprotnosti sa Ustavom Kosova i planom Martija Ahtisarija.

Predsednik Fatmir Sejdiu izjavio je da se Euleks može rasporediti samo na osnovu plana Martija Ahtisarija i Ustava Kosova.


“Za nas je to neprihvatljiv dokument”, rekao je Sejdiu.

Prema oceni Tačija raspoređivanje Euleksa treba da ‘doprinese miru i stabilnosti’. On je rekao da će Kosovo nastaviti da sarađuje sa međunarodnom zajednicom, ali i za dobre odnose sa zemljama u regionu. U tom pogledu on se založio i za dijalog sa Srbijom ali uz naznaku da se misija Euleks mora podržati.

Kosovo odbacuje plan generalnog sekretara UN Ban Ki Muna kojim se u šest tačaka daju veća prava Srbima u sredinama u kojima su oni većina. Takođe u oblastima kao što su policija, pravosuđe, carine, granica kontrolu bi imala međunarodna umesto kosovske vlasti. Uloga Euleksa prema tom sporazumu bila bi statusno-neutralna i u skladu sa Rezolucijom 12 44, što bi omogućilo da se ta misija rasporedi i u srpskim sredinama.

U svakom slučaju, diplomata SAD Danijel Frid je zaključio kako je sada najvažnije da misija Euleksa što pre počne sa radom, tačnije već od 2. decembra, i to u svim mestima na Kosovu.

XS
SM
MD
LG