Dostupni linkovi

Eksplozija delo neprijatelja Kosova


Uviđaj ispred Međunarodne civilne kancelarije u Prištini, 14. novembar 2008.
Uviđaj ispred Međunarodne civilne kancelarije u Prištini, 14. novembar 2008.

Najviši predstavnici institucija Kosova su oštro osudili eksploziju koja se dogodila sinoć u dvorištu zgrade Međunarodne civilne kancelarije u Prištini i ocenili da je to delo neprijatelja Kosova.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i premijer Hašim Thaqi su na vanrednoj konferenciji za medije rekli da je ovo neprijateljski napad i zatražili od organa gonjenja i pravde da otkriju izvršioce i da ih izvedu pred lice pravde.

Predsednik Sejdiu je rekao da je ovaj kriminalni akt uperen protiv intetresa Kosova.

„Mi na najoštriji mogući način osuđujemo eksploziju kod zgrade MCK. Kažemo bez ustezanja da su izvršioci ovog ružnog akta neprijatelji Kosova. Takođe ističemo da ništa, a kamoli jedan takav ružan pokušaj neće izbledeti poštovanje koje narod Kosova ima prema Evropskoj uniji i međunarodnoj zajednici u celini i naše snažno opredeljenje da budemo partneri od poverenja međunarodne zajednice“, rekao je kosovski predsednik.

Ovaj akt je osudio i premijer Hashim Thaqi, koji je zatražio hitne mere za otkrivanje izvršilaca i njihovo izvođenje pred lice pravde.

„I Vlada Kosova i sve institucije zemlje se priključuju najoštrijoj mogučoj osudi eksplozije pred zgradom MCK. Treba da kažemo bez dvoumljenja da su izvršioci ovog akta neprijatelji Kosova. Ja sam od ministra unutrašnjih poslova zatražio preduzimanje hitnih, konkretnih mera za rasvetljavanje ovog slučaja.“

Istovremeno portparol Međunarodne Civilne kancelarije na Kosovu Endi Mekgafi je potvrdio da je došlo do eksplozije unutar ograde zgrade MCK, koja je izazvala materijalne štete, ali ne i posledice po ljude.

„Mi bez rezerve osuđujemo ovaj incident. Zahvaljujemo se Vladi Kosova za njenu podršku i očekujemo da garantuje bezbednost ljudstva svih međunarodnih misija koje deluju na Kosovu“, kaže se u izjavi Mekgafija.

On je potvrdio da će MCK nastaviti da radi za dobrobit naroda Kosova i stabilnost regiona.

Do eksplozije unutar ograde MCK prema Policiji Kosova je došlo oko 17,30 časova. Portparol Kosovske policije Veton Elshani je rekao da za sada nemaju nikakvih informacija o eksplozivnom sredstvu niti mogućim motivima napada.

XS
SM
MD
LG