Dostupni linkovi

Most koji spaja i razdvaja


Plan trase budućeg mosta
Plan trase budućeg mosta

Hrvatski premijer Ivo Sanader je jučer na sastanku hrvatskih ekonomista u Opatiji najavio stezanje remena, ali ne i odustajanje od velikih investicija među kojima je i izgradnja Pelješkog mosta. Što o mostu govore žitelji s njegova dva kraja?

Za Pelješki most između Komarne na kopnu i Brijeste na poluotoku Pelješcu nekoliko se puta polagao kamen temeljac i to tamošnje žitelje čini malo sumnjičavima, rekao nam je Branko Babić iz Komarne:

"Ništa se ne zna. Nekoliko puta se polagao kamen temeljac. Sada je i financijska kriza u svijetu, te nije ni preporučljivo ulaziti u velike investicije."


Hrvatski premijer Ivo Sanader u četvrtak je u Opatiji otklonio pretpostavke da bi Hrvatska za sada mogla odustati od Pelješkog mosta:

"Pelješki most mora ići. On ne samo da je važan za teritorijalno povezivanje kontinentalne Hrvatske sa hrvatskim jugom i za revitalizaciju Pelješca i otoka koji gravitiraju Pelješcu, nego je Pelješki most ključna pretpostavka šengenskog režima u Hrvatskoj."

Radi se o mostu dugom 2,5 kilometra, koji će koštati, kako se predviđa, 260 milijuna eura i za Hrvatsku je, kako mnogi upozoravaju, preskup.

Jure Antunović iz Trpnja na Pelješcu kaže da mu ne treba gledati ni u zube ni u cijenu:

"Nema veze što je skup, važno je da je dobro jer danas nije problem ni novac. Bitno je vrijeme."


Branko Babić nalazi da se ne gleda na cijenu i zato što prometno povezivanje Pelješca i Korčule nisu jedini motivi za gradnju mosta:

"Nije most samo povezivanje otoka Pelješca, nego je on i geostrateški cilj Republike Hrvatske da poveže svoju teritoriju."

Babić blagonaklono gleda na izgradnju mosta:

"Nećemo imati dvije carine da uđemo u Dubrovnik, u svoj dom zdravlja, niti maltretiranje po granici."


Most neće značiti mnogo samo Pelješčanima, nego i otočanima s Mljeta i s Korčule, kaže nam Korčulanin Velebit Veršić:

"Niko ko ne živi na otoku ne zna koliko taj most znači."


Visina mosta od 55 metara, što je zahtjev Bosne i Hercegovine, znatno poskupljuje njegovu izgradnju. Most će biti toliko visok da bi veliki brodovi mogli nesmetano uploviti u bosanskohercegovačke vode, što odgovara Sarajevu, ali ne i Neumu, kaže nam jedan mladić koji bi da most bude što niži:

"Što niže, to bolje."


Ivica Bačić, ugostitelj iz Neuma, bi istovremeno da most bude vrlo nisko - radi Sarajeva, ali i da - radi Zagreba - bude viši nego je predviđeno:

"Treba biti dovoljno visok zbog Sarajeva, da svi brodovi koji ulaze u Neum ne mogu ući, a s druge strane bi iz principa, kada ovi hoće da nas zaobiđu i da prave most, trebao biti što veći, da što više košta."


U Neumu ima i razumijevanja za Hrvatsku:

"Most povezuje. U redu je da Hrvatska bude spojena."


Jedan dio stanovnika Neuma ima načelni stav o mostu:

"Mostovi nikada nisu loši. Vazda je neko protiv."

Ivica Bačić vidi štete koje će Neum imati radi Pelješkog mosta:

"U trgovini će se sigurno to odraziti."

Ni Ivica Bačić ne bi bio protiv premošćivanje Malostonskog zaljeva kad ono ne bi značilo i premošćivanje Neuma. Boji se da autocesta od Zagreba do Dubrovnika neće proći kroz neumsko zaleđe:

"Auto put će nas izgleda zaobići. Koridor 5C će nas isto tako zaobići. Kada nas to sve zaobiđe, bit će loše."


Neumu bi se moglo dogoditi da s Pelješkim mostom postane slijepo crijevo Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske, koja ga je stisnula s tri njegove strane, dok bi se Pelješkom mostu moglo dogoditi da bude most koji, ne samo da spaja, nego i razdvaja.

XS
SM
MD
LG