Dostupni linkovi

Snimljen novi sunčev sistem


Jedan tim američkih astronoma je saopćio da je dostigao novu etapu u istraživanju svemira tako što je uspio snimiti prve neposredne fotografije drugog sunčevog sistema. Na fotografijama su tri planete koje kruže oko jedne udaljene zvijezde, a objavljene su u magazinu 'Science'.
A odvojeno od rada ove grupe naučnika, tim naučnika iz SAD-a, Kanade i Britanije je prvi put snimio cjelokupni sunčev sistem.
Snimljene planete, velike lopte gasa, izgledaju male, nešto veće od bijelih pjega oko zvijezde u konstelaciji Pegaz.
Naučnici kažu da je ovo dostignuće ključna odskočna daska prema krajnjem cilju, a to je fotografiranje planeta sličnih Zemlji u drugim sunčevim sistemima.
Ovaj tim naučnika je za fotografije planeta u drugom sunčevom sistemu koristio svemirski teleskop Huble.
Šef američkog tima naučnika, astrofizičar Paul Kalas je za snimanje planeta u drugom sunčevom sistemu koristio kameru postavljenu na teleskop Huble, a na mutnoj fotografiji je planeta Fomalhot B, nazvana po arapskoj riječi za riblja usta.
Fomalhot B je udaljen pet svjetlosnih godina od Zemlje i smatra se da je po veličini sličan Jupiteru.
Drugi tim naučnika, koje predvodi doktor Bruce MacKintosh, čije je sjedište u Kaliforniji, snimio je u istom danu prve fotografije cijelog drugog sunčevog sistema, koristeći dva teleskopa postavljena na Zemlji.
Do sada su novi sunčevi sistemi pronalaženi jedino mjerenjem brzine njihovog kretanja i svjetlosti na kompjuterskim slikama tih sistema.
Astronomi su sada uspeli da filterima odstrane zasljepljujući sjaj novonađenog sunčevog sistema, koristeći kompjutersku tehnologiju - i kažu da bi sada mogli da budu mnogo bliži nalaženju novih planeta sličnih Zemlji, javio je BBC.
Doktoru MacKintoshu i saradnicima je bilo potrebno višegodišnje istraživanje da bi prikupili nove slike.
Oni misle da bi ovo što su postigli moglo da označi početak više budućih zapanjujućih saznanja o sastavu i reljefu površine nekoliko stotina planeta za koje se zna da postoje izvan našeg sunčevog sistema.
XS
SM
MD
LG