Dostupni linkovi

Pritisci se nastavljaju, Priština ne menja stav


Priština, zgrada Vlade Kosova
Priština, zgrada Vlade Kosova

U Prištini nema promena u odnosu na plan od šest tačaka UN-a, EU i Srbije za prostiranje EULEX-a na Kosovu. Premijer Kosova Hashim Thaqi kaže da plan ostaje neprihvatljiv i da EULEX treba da ostvaruje svoju odluku na osnovu plana međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija i Ustava Kosova.

I dok predstavnici zemalja velike petorke i EU nastavljaju razgovore o planu od šest tačaka sa najvišim zvaničnicima Kosova, dotle ovi poslednji kažu kako nemaju nameru da promene pozicije na kojima su sada.


Premijer Hashim Thaqi je danas ponovio stav institucija Kosova da je plan od šest tačaka neprihvatljiv i da EULEX može uspostaviti misiju na osnovu plana Ahtisarija i Ustava Kosova poštujući teritorijalnu celovitost zemlje.


„Stav institucija Republike Kosova je veoma jasan. Suštinski elementi u šest tačaka su i ostaju neprihvatljivi, dok smo mi rekli ‘da’ prostiranju EULEX-a na celoj teritoriji Kosova, uz poštovanje suvereniteta, nezavisnosti, modernog Ustava, dokumenta predsednika Ahtisarija, kao i poštovanja i punih garancija teritorijalnog integriteta Republike Kosovo. To je pravično rešenje“, izjavio je kosovski premijer.

Protiv plana od šest tačaka su javno izašle i dve političke partije - vladajući Demorkatski savez Kosova i opoziciona Alijansa za budućnost Kosova.


Potpredsednik DSK Lutfi Haziri kaže da plan od šet tačaka ne može biti tema za raspravu niti diskusiju, jer direktno dovodi u pitanje suverenitet i integritet Kosova.


„Plan od šest tačaka je kao takav odbijen zbog promena i gaženja ustava, koja prevazilaze svaki kriterijum i svaki stub suvereniteta. Zbog toga je neprihvatljiv i o njemu se ne može razgovarati. Jedini put gde se može razgovarati su modaliteti prostiranja EULEX-a shodno Ustavu Kosova i onoga o čemu se pregovaralo u Beču i ranije“
, kaže Haziri.

Istovremeno i opozicija poziva predsednika i premijera da uopšte ne raspravljaju o planu od šest tačaka i da ga odbace, time što neće prihvatiti da o njemu razgovaraju.


Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi:


“Plan od šest tačaka koji je predložen od strane UN-a u saradnji sa EU i Srbijom je neprivatljiv za Kosovo i smatramo da ga u celosti treba odbaciti, jer je do njega došlo bez učešća kosovske strane, a radi se o teritoriji i suverenitetu naše zemlje. Smatramo da ga treba vratiti nazad i da se kao takav ne treba prihvatiti.“

Isufi ističe da zadnju reč o ovom planu treba da kaže Skupština Kosova kao najviši organ koji zastupa interese građana Kosova.

Sa tim predlogom se saglasio i DSK. Haziri kaže da predsednik i premijer mogu da razgovaraju o modalitetima plana ali da plan treba da ratifikuje jedino Skupština Kosova.


I danas su nastavljeni razgovori i pritisci iz međunarodne zajednice da predstavnici Kosova prihvate plan kojim se misija EULEX-a može prostirati kao neutralna misija, koja neće sprovoditi plan Ahtisarija, koji je u suštini osnova za njeno postojanje i da o tome odluči Savet bezbednosti UN-a.

XS
SM
MD
LG