Dostupni linkovi

Priština odbija plan UN-a


Hashim Thaqi
Hashim Thaqi

Snovi Beograda da zadiru u nezavisnost Kosova su umrli onog trenutka kada je proglašena nezavisnost Kosova, rekao je premijer Kosova Hashim Thaqi, govoreći o planu od 6 tačaka UN koji je predstavljen kao kompromis sa Beogradom da bi prihvatio misiju EULEX-a.

Premijer je i danas ponovio odlučnost kosovske strane da odbije suštinske elemente plana od šest tačaka, koji se u Prištini ocenjuje kao ugrožavanje teritorijalne celovitosti Kosova. On je odbio bilo kakvu mogućnost da se taj plan pod međunarodnih pritiskom prihvati.

‘Prištini se ništa ne može nametnuti. Beograd može da predstavi to što može da predstavi, ali snovi Beograda da zadire u nezavisnost Kosova su umrli 17. februara 2008. godine”, rekao je Thaqi.

On je dodao da se sa međunarodnim predstavnicima nastavljaju razgovori, ali da neće biti sporazuma na štetu ustava Kosova i teritorijalnog integriteta zemlje.

“Mi smo za sporazum, mi smo za dijalog, za dobrosusedske odnose, ali se treba poštovati Ustav Republike Kosovo, treba poštovati odluke koje je donela Skupština Kosova i koje su zajedničke odluke sa međunarodnom zajednicom. Priština će biti razumna u svojim odlukama, ali je Kosovo nezavisna, suverena i demokratska država“, rekao je Thaqi.

Protiv predloga Ban Ki Muna se izjasnio i pokret “Samoopredeljenje” Albina Kurtija. On je ocenio da su institucije Kosova dobro uradile što su odbile predlog Ban Ki Muna. Međutim, izrazio je sumnju da će premijer Hashim Thaqi, kako je rekao, na osnovu iskustva iz Rambujea ipak ostati dolsedan ovom stavu.

“Nismo optimisti da je ovo održiv stav. Osim toga, nije dovoljno reći ne, već treba imati alternativan plan”, rekao je Kurti.

Taj plan, prema njemu, treba da ima konkretne predloge sa kojima će se izaći pred međunarodnu zajednicu. Mislimo, rekao je Kurti, da je umesto povezivanja sa EU i UN treba da imamo ugovore i dogovore sa Nemačkom Francuskom, Italijom, a posebno Albanijom i SAD, da nam pomognu tu gde je to moguće.

“Da Kosovski zaštitni korpus postane vojska Kosova, da opreme Kosovsku policiju, da izgrade univerzitete, da se zaborave međunarodni mehanizmi koji rade na osnovu konsenzusa. Mi tu ne stojimo dobro jer su nas priznale samo 52 države.”

Kurti je ocenio da je dobro ako su Sejdiu i Thaqi ozbiljno mislili kada su rekli ne.

“Međutim, ako su oni rekli ne da bi rekli da, ako su rekli ne da bi započeli pregovore, onda je to bio šou”, zaključio je Kurti.

I tokom jučerašnjeg dana su nastavljeni razgovori i pritisci na zvaničnu Prištinu da prihvati predlog Ban Ki Mun-a. Nezvanično se saznaje da kosovska strana priprema kontra predloge koji su prihvatljivi za Prištinu. Ti bi predlozi, prema tim nezvaničnim izvorima, tokom srede trebalo da budu predati predstavnicima zemalja velike petorke, kako bi se našlo rešenje koje će omogućiti da se na Savetu bezbednosti UN raspravlja o EULEX-u i da se on prostire na celoj teritoriji Kosova.

Kosovski lideri su istakli da neće dati saglasnost ni na kakav dokument koji dovodi u pitanje ostvarivanje Ustava i teritorijalnu celovitost Kosova.

XS
SM
MD
LG