Dostupni linkovi

Van Ustava Kosova nema kompromisa


Zgrada Vlade Kosova
Zgrada Vlade Kosova

Institucije Kosova neće pristati na kompromise kojima se krši Ustav Kosova i narušava teritorijalni integritet u vezi s planom o šest tačaka o kojima pregovaraju Srbija i UN, ocena je predstavnika institucija u Prištini. S druge strane, predstavnici Srba ističu da misija Euleks nije prihvatljiva.

Kosovska strana će ostati pri stavu da ne prihvati plan generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna kojim se reguliše razmeštanje Euleksa i u srpskim sredinama na Kosovu, jer se njime rizikuje suverenitet Kosova.

Portparol predsednika Kosova Džavit Bećiri kaže da je Kosovo otvoreno za pregovore sa medjunarodnom zajednicom o rasporedjivanju Euleksa ali samo uz poštovanje kosovskog Ustava.


“Razgovori će se nastaviti ali ovo je granica koju institucije i gradjani Kosova ne mogu preći jer se narušava funkcionalnost i suverenitet države”, ističe Bećiri.


Portparol dodaje da je sam predlog Martija Ahtisarija kompromis i da ne postoji mogućnost da se pozicija promeni. Plan Ban Ki Muna koji u šest tačaka reguliše pitanje medjunarodnog civilnog prisustva i u okviru toga otvara prostor za delovanje Euleksa prema Rezoluciji 12 44, podržao je Beograd, posle višednevnih pregovora sa predstavnicima UN i EU.


Priština je odbila plan pošto on sadrži delove koji stopiraju prenos ovlašćenja. Tako pitanje policije podrazumeva da u ‘delovima Kosova pretežno naseljenim Srbima kao i carinska kontrola na severu Kosova budu pod medjunarodnom, a ne pod kontrolom vlasti u Prištini’. Za kosovske vlasti to bi značilo ‘legalizovanje paralelnih struktura’.

Zvaničnici Vlade kažu da je Priština iznela svoje predloge koji su u skladu sa Ustavom i Ahtisarijevim planom. Prema rečima zamenika premijera Hajredina Kućija, Priština odbacuje sva rešenja koja su suprotna Ustavu, te dodaje da će se dijalog nastaviti.


“Mi smo ovih dana analizirali i posle razgovora sa predstavnicima EU i SAD došli smo do zaključka da plan od šest tačaka ima delove koji nisu u skladu sa političkim i ustavnim redom na Kosovu i ne garantuju jedinstven sistem, zbog toga nismo prihvatili plan”, kazao je Kući.


S druge strane Beograd podržava rekonfiguraciju civilnog prisustva na Kosovu samo ako je ona u skladu sa Rezolucijom 1244 i Ustavom Republike Srbije. Predstavnici kosovskih Srba očekuju da se posle odbijanja plana generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna od strane vlasti u Prištini i odlaganja sednice Saveta bezbednosti nastave pregovori o misiji Euleks uz prihvatanje srpskih uslova.


Nebojša Jović, predsednik Srpskog nacionalnog veća severne Mitrovice ističe da je većina srpskog naroda protiv Euleksa koji predvidjen planom Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti. Jović je skeptičan da može doći do kompromisa i prihvatanja uslova Beograda o neutralnosti Euleksa, te upozorava da se najverovatnije radi o političkim potezima.


“Ali se plašim da je Euleks uvideo pa rekao dobro ljudi evo nećemo Ahtisarijev plan, bićemo statusno neutralni ja ne znam kako mogu biti statusno neutralni kada UNMIK je sva svoja ovlašćenja preneo na kosovske institucije koje su nelegitmne i direktno suprotstavljene Rezoluciji 12 44 i to je taj strah ukoliko toga ne bude to će biti jedan pozitivan korak”, rekao je on.

“Mislim da Priština samo fingira i mislim da je to priča da se srpska javnost pridobije jer srpska javnost ali nažalost i neki političari pričaju - eto čim Albanci nešto ne prihvate to je sa nas Srbe dobro, ali šta ako Albanci igraju igru pa ne prihvataju ono što njima ide u prilog da bismo mi rekli - eto oni ne prihvataju ajde mi da prihvatimo”,
dodao je.


Jović ističe da se u nastavku procesa Beograd mora zalagati za novu medjunarodnu misiju.


“Euleks je ipak stvoren na osnovu Ahtisarijevog plana, znači ako zaista želimo jednu misiju koja će srediti stanje na Kosovu, i samim tim u celom regionu, da ta misija treba biti neka treća nova, koja se neće zasnivati na Ahtisarijevom planu koja će sprovoditi Rezoluciju 12 44”, rekao je Jović.


U naporima da se pronadje sporazum o rasporedjivanju Euleksa na celoj teritoriji Kosova, koji bi bio prihvatljiv za albansku i srpsku stranu, narednih dana će se nastaviti pregovori. Ostaje da se vidi da li će biti rešenja do petka, kada bi se mogla održati sednica Saveta bezbednosti.

XS
SM
MD
LG