Dostupni linkovi

Nova droga u obliku bombona i žvaka


Informacija o novoj vrsti droge koju, u obliku bombona i žvaka, narko-dileri dijele djeci, koja se pojavila u regionu zapadnog Balkana, našla se u centru pažnje crnogorske javnosti. Iako, po svemu sudeći, ova vrsta narkotika još uvijek nije stigla u Crnu Goru, roditelji su uznemireni mogućnošću da njihovo dijete nesvjesno postane žrtva rasturača droge. Stručnjaci u nadležnim službama kažu da nema razloga za uznemirenje, već za ozbiljan i odgovoran pristup ovoj pojavi.

Najnoviji izum narko-dilera je droga koja liči na žvake i bombone, i koja se kao bezazleni slatkiš može podvaliti djeci, ali i posjedovati i krijumčariti, a da ne privlači pažnju. Ova droga zlokobna nazvana kids-droga, daleko je jača od ekstazija, i djeluje za svega petnaestak minuta. Uprava policije je saopštila da za sada nema informacija o pojavi ovog narkotika u Crnoj Gori, ali je ima u pojedinim zemljama u okruženju. Mjesto rasturanja kids-droge je u neposrednoj blizini škola, gdje se dijeli djeci tako što je dileri nude kao žvaku, bombonu, ili čokoladicu, uz uvjeravanje da će se zbog nje bolje osjećati i da će lakše pamtiti školsko gradivo. U Upravi policije kažu da konkretizuju određena saznanja i preduzimaju druge mjere „iz svoje nadležnosti“.

Šef kancelarije za prevenciju narkomanije Duško Raspopović kaže da nema razloga za uznemirenje:

"Nijesam uznemiren, a apelovao bih na sve građane da se radi o preventivnom djelovanju, te da ima mnogo takvih droga, u raznim oblicima i raznim pakovanjima, koja mame mlade ljude. To nije neka novost, a prisutno je u zemljama Evrope i skoro svim državama našeg regiona. To je više jedan apel, da se obrati pažnja, mada mislim da su naši mladi ljudi veoma obazrivi, pametni, i da neće uzeti ništa od nekog ko je sumnjiv ili neke stvari sumnjivog porijekla ili sumnjive ambalaže."

Roditelji su ipak uznemireni informacijom da bi njihovo dijete moglo nesvjesno postati žrtva narko-dilera. Predstavnik Udruženja roditelja Nada Bukilić smatra da je, da bi se zaštitila djeca, neophodno angažovati sve društvene potencijale. Roditelji su spremni da se uključe, kaže Bukilić:

"Mi smo od roditelja saznali za razne ideje i prijedloge - kako da se spriječi dodir djece sa drogom. Postoje prijedlozi da se u školskim dvorištima dežura, do preko zahtjeva da svaka škola ima policajca koji će o tome brinuti, do onog da roditelji sami izdvajaju novac i plaćaju zaštitare za svoju djecu."

Prema pojedinim medijima kids-droga stiže sa Kosova gdje su, prema podacima američke agencije za narkotike za DEA, nikle male laboratorije za proizvodnju ovog narkotika u obliku slatkiša. Prema podacima Europola i američke DEA, ovo postaje najpopularnija vrsta sintetičke droge koja se pakuje kao proizvod široke potrošnje.


Kids-droga se prvo pojavila na Bliskom istoku, a došla je iz Kine gdje je napravljena prije dvije godine i njen sastav obično čine kanabis i opijum. Cijena ove droge je naročito zastrašujuća. Na tržištu jedna žvaka košta samo jedan euro.

Šef kancelarije za prevenciju narkomanije Duško Raspopović se slaže da je potrebno angažovanje, prije svega policije i profesora:

"Slažem se, ali što se policije tiče, mislim da oni preventivno djeluju i da je angažovanje policije jako dobro, i u preventivnom i u represivnom smislu. Naravno mislim i za ljude u prosvjeti; da su prosvjetni radnici uključeni u sve preventivne aktivnosti kada je u pitanju problem narkomanije."

Nada Bukićić iz Udruženja roditelja naglašava da je veoma važno da roditelji, u želji da zaštite dijete, ne postignu kontraefekat zatvarajući oči pred problemom. Sa djecom treba razgovarati i upozoriti ih na sve opasnosti sa kojima se mogu suočiti, rekla je Nada Bukilić:

"Put u pakao je popločan najboljim namjerama, pa zato najviše griješe upravo oni roditelji koji zbog velike brige čuvaju djecu pod staklenim zvonom, ne dozvoljavajući im da se ikada sudare sa stvarnošću. Djeca su čini se najpodložnija iskušenjima svake vrste. Uz to, ako uzmemo u obzir da postoje roditelji koji su uvjereni da će dobar džeparac odrediti status njegovog djeteta u školskoj zajednici onda vidite da je sve upućeno ka tom paklu."

XS
SM
MD
LG