Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Čanvagaraj odbio kompromis o podeli vlasti


Lider opozicije u Zimbabveu Morgan Čanvagaraj odbacio je u ponedeljak kompromisni plan koji ima za cilj izlazak zemlje iz političkog ćorsokaka.

Na samitu južnoafričkih lidera poručeno je suparničkim stranama u Zimbabveu da bi trebalo da dele kontrolu nad spornim ministarstvom unutrašnjih poslova.

On je izjavio da spor s predsednikom Robertom Mugabeom predstavlja više od sukoba oko kontrole nad ministarstvom unutrašnjih poslova, koje ima pod svojom komandom policijske snage.

"Ovdje je reč o davanju odgovornosti stranki koja je pobedila na izborima i od nje se traži da ostvari kompromis s strankom koja je izgubila", kazao je Čanvagaraj.

On tvrdi da pošto Mugabeova stranka ZANU-PF ima kontrolu nad ministarstvima odbrane i državne bezbednosti, njegov Pokret za demokratske promene treba da kontroliše policiju.

Čanvagaraj je izjavio da liderima zemalja Južne Afrike nedostaje hrabrosti da poruče Mugabeu da je njegova pozicija pogrešna.

Mugabe i Čanvagaraj potpisali su sporazum o deobi vlasti prije osam sedmica kojim bi lider opozicije postao premijer, ali se još nisu saglasili o formiranju vlade.

XS
SM
MD
LG