Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Plaćanje struje u srpskim sredinama?


Predstavnici srpske zajednice odbacili su planove Kosovske energetske korporacije, KEK, da od 1. decembra počne očitavanje električnih električnih brojila i odmah započne pripreme za taj proces. Srbi kažu da se uvođenjem novog provajdera može rešiti problem plaćanja i snabdevanja električnom energijom srpskih sredina.

Od završetka konflikta 1999. godine Srbi ne plaćaju račune za struju, što je dovelo do mnogih problema kako Kosovskoj energetskoj Korporaciji zbog duga koji iznosi 110 miliona evra tako i samim Srbima jer se suočavaju sa konstantnim isključenjima struje.

Najavu KEK-a da će početi sa očitavanjem električnih brojila i pripremiti naplatu računa, Srbi smatraju pritiskom jer to vide kao nametanje načina rešavanja problema.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova Dragan Velić izjavio je da je najrealnije rešenje za plaćanje struje u srpskim sredinama uvodjenje novog provajdera električne energije na osnovu postojeće uredbe UNMIK-a.

“Srpska zajednica želi da plaća ali privremene institucije posle proglašenja umesto da reše problem na način koji je obavezujući prema uredbi UNMIK-a koja je važeća da obezbede provajdera, i na taj način bi se srpska zajednica kroz svog provajdera mogla da reši mnoge probleme”, izjavio je Velić.

U srpskim sredinama potrošnju struje očitavaju radnici Elektroprivrede Srbije nekoliko puta godišnje, radi evidencije. Odbor direktora Kosovske energetske korporacije nedavno je apelovao na menadžment kompanije da od 1. decembra u srpskim sredinama počne očitavanje električnih brojila.

Prema rečima Viktora Bužalje, portparola KEK-a, korporacija planira nekoliko koraka.

“Očitavanje brojila će vršiti samo KEK ali ukoliko se odredi neka druga kompanija ona mora da dobije dozvolu Regulativnog autoriteta za energiju”, rekao je Bužalja dodavaši da će pored očitavanja brojila KEK raditi na zapošljavanju radnika iz srpskih sredina.

Pitanje zaposlenja je prioritet u srpskoj zajednici. Srbi traže da se hitno reši problem oko 7 000 srpskih radnika koji su do 1999. godine radili u Elektroprivredi Srbije od kojih je većina bez posla. Predstavnici srpske zajednice očekuju da se ova pitanja reše u razgovorima koje sa Prištinom i Beogradom vodi UNMIK. Zato Velić ističe da je problem više politički nego ekonomski.

“Umesto da se traži rešenje koje je u potpunosti moguće i ostvarljivo na ovaj način se vrši dodatni pritisak na srpsku zajednicu a posebno ako se ima u vidu da je takav jedan postupak nelegalan jer pitanje EPS-a i KEK-a je vrlo diskutabilno pitanje tu je interes i države Srbije. Znamo da u okviru šest tačaka pregovora iako eksplicitno nije spomenuta oblast energetike on je deo transporta i komunikacija”, smatra Velić.

KEK radi na izradi planova kako da reguliše plaćanje struje u srpskim sredinama. Najpre će, prema rečima portparola KEK-a Bužalje, dug srpske zajednice koji iznosi više od 110 miliona evra biti zamrznut. A o daljim koracima razgovara se sa predstavnicima Srba.

“U najvećem broju ne postoje individualni računi i zato će dug biti zamrznut i nakon toga će se sagledati način plaćanja. Sa predstavnicima Srba vodimo razgovore, ministarstvo rudarstva i energije je već pregovaralao i počelo je očitavanje u mešovitim sredinama”, rekao je Bužalja.

U svakom slučaju, Srbi strahuju od potpisivanja bilo kakvih ugovora radi regulisanja plaćanja i zato se nadaju da će to pitanje rešiti Vlada Srbije. Takodje veruju da će uz plaćanje računa isporuka struje biti kvalitetna, što do sada nije slučaj.

XS
SM
MD
LG