Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Prištini ne veruju u uslovljavanje Beograda


Priština

Evropska unija će teško moći da izađe sa zvaničnim stavom kojim će usloviti kandidaturu Srbije za integraciju u Evropsku uniju, prihvatanjem raspoređivanja misije EULEX-a na Kosovu, smatraju analitičari i dobri poznavaoci odnosa unutar EU, ali ističu da bi pirhvatanje uslova za prostiranje EULEX-a bilo štetno za Kosovo.

Stručnjak za evropska pitanja Shenoll Muharremi izražava ubeđenje da će EU iskoristiti sve moguće instrumente da bi ostvarila svoju politiku.

„Evropska unija će teško moći da uslovi Srbiju priznavanjem nezavisnosti Kosovaili prostiranjem EULEX-a na celoj teritoriji Kosova", kaže Muharremi.

Jedan od načina na koji se to može usloviti prema Muharremiju je pitanje liberalizacije viza.

„Mi imamo informacija prema kojima Srbija neće moći da uđe na belu Šengensku listu ako nastavlja da izdaje pasoše za građane Kosova. To nije direktan već indirektan način da EU natera Srbiju da prizna Kosovo i da ne ometa njeno funkcionisanje“, kaže Muharremi.

U strukturama EU je bilo ideja prema kojima je trebalo naći načina da se ubedi i uslovi priznanje EULEX-a od strane Srbije. Takva najava se čula ranije od strane članova Komiteta za odbranu Evropskog parlamenta tokom posete Kosovu početkom oktobra ove godine. Izveštač ovog komiteta Jost Landjik je tom prilikom kazao.

„Većina predstavnika Evropskog parlamenta i većina zemalja članica EU neće prihvatiti veto Beograda na uspostavljanje misije EULEX-a. EU će upitrebiti sve načne kako diplomatske, politčke i financijske da ubedi Beograd da je u interesu građana Kosova i Srbije da se EULEX proistire na celoj teritoriji Kosova“.

I Vlada Kosova smatra da je neophodno da se što pre misija EULEX-a uspostavi na celoj teritoriji Kosova. Portparol Vlade Memli Krasniqi:

„Što se tiče EULEX-a naš je stav veoma jasan i izražen je kako od premijera takođe i predsednika. EULEX treba da se prostire na celoj teritoriji Kosova, što brže bude moguće i na osnovu prethodnih planova.“

Zvanični Beograd je najavio mogućnost priznavanja EULEX pod određenim uslivima. Prvo da se o tome donese odluka na Savetu bezbednosti UN, drugo da to bude statusno neutralna misija i treće da ne sprovodi plan međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.

Član Predsedništva Alijanse za budućnost Kosova Avni Arifi ističe da bi funkcionisanje EULEX-a pod uslovima koje traži Srbija bilo štetno za stabilnost i funkcionisanje Kosova kao nezavisne države.

„EULEX ne može da ima neutralan status. Eulex treba da se prostire u međunarodno priznatoj državi Kosovo. Glasovi koji se juče i danas čuju u Evropskom parlamnetu da se srbija uslovljava priznanjem EULEX-a su glasovi u službi mira.“

Komitet za spoljnu politiku i odbranu Evropskog parlamenta je u četvrtak raspravljao o predlogu rezolucije o Kosovo, u kojoj se razmatra i mogućnost uspostavljanja misije EULEX-a na celoj teritoriji Kosova.

XS
SM
MD
LG