Dostupni linkovi

Sledi obračun sa organizovanim kriminalom


Priština, zgrada Vlade
Priština, zgrada Vlade

Kosovski lideri su izjavili da će institucije Kosova preuzeti odgovornost i odlučno se boriti protiv organizovanog kriminala i korupcije kako bi se ubrzala integracija u strukture EU. Ovakvi komentari dolaze povodom izveštaja Evropske komisije u kome se Kosovo kritikuje zbog zaostajanja u borbi protiv korupcije.

Izveštaj Evropske komisije u kome se Kosovo kritikuje u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala ali i navodi napredak u drugim oblastima kao što je ekonomija, predat je institucijama Kosova.

Šef kancelarije Komisije u Prištini Renco Davidi izjavio je da korupcija i organizovani kriminal ostaju ozbiljan problem. Prenoseći delove izveštaja Davidi je rekao da je pravosudni sistem slab i pod uticajem političkih krugova.

U izveštaju je takođe navedeno i da je Kosovo postiglo napredak u približavanju svog zakonodavstva i politike evropskim standardima prvenstveno u oblasti carine, poljoprivrede i slobodnog prometa robe. Ali se kao nedostatak navodi zaostajanje u sprovođenju zakona.

“Evropska komisija je odlučna da pomogne Kosovu da postane član EU. Kosovo je deo zapadnog Balkana i deo programa stabilizacije i pridruživanja. Studija izvodljivosti je prvi korak na dugom i teškom putu ka članstvu u Evopskoj uniji”, kazao je Davidi.

U reakcijama na kritike čelnici ocenjuju da će preduzeti sve korake kako bi se ubrzao evropski put Kosova. Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići izjavio je da će vlasti prostudirati izveštaj i utvrditi svoje odgovornosti prema građanima.

“Parlament i ostale institucije će ovaj dokument razmotriti kako bi on postao deo programa izgradnje odgovorne i profesionalne administracije i institucija koje će se zalagati za vladavinu zakona ali i ekonomski razvoj”, rekao je Krasnići.

Premijer Kosova Hašim Tači ocenio je da je izveštaj Evropske komisije realan te je najavio beskompromisnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Oaza organizovanog kriminala je sever Mitrovice dok je adresa za borbu protiv njega Vlada Kosova. U toj borbi zatražićemo podršku svih relevantnih međunarodnih faktora”, rekao je Tači, dodavši da će prirotet vlade biti izgradnja efikasnih institucija koje će poštovati vladavinu zakona.
Premijer je naveo da je takva borba veoma važan korak u evropskoj u integraciju Kosova.

“U izveštaju se procenjuje veoma važan period za narod Kosova, ističe se da je Kosovo na pravom putu ka integraciji u EU i NATO, s tim što će se sa povećanjem naših odgovornosti taj proces ubrzati”, rekao je Tači.

U medjuvremenu, specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt pozdravio je Izveštaj o napretku u 2008. i strategiju o proširenju za Kosovo, koji je objavila Evropska komisija. Fejt je rekao da se izveštajem ukazuje na napredak u reformama ali su i navedene oblasti za koje vlasti treba da povećaju napore.

“Pozdravljam predlog Komisije da se uradi studija izvodljivosti, kojom će se proceniti sredstva za dalji politički i društveno-ekonomski razvoj Kosova. Studija je dobra vest za Kosovo jer će razviti ideje o tome kako Kosovo, kao deo regiona, na najbolji način može napredovati ka EU”, rekao je Fejt i pozvao institucije da preduzmu neophodne reforme.

Američka privredna komora u Prištini je ocenila da je korupcija ozbiljan problem za normalno funkcionisanje privatnog biznisa na Kosovu, pa je pozvala na hitno preduzimanje mera. U istraživanju se navodi da većina anketiranih poslovnih ljudi veruje kako je direktno ili indirektno nuđenje novca zvaničnicima jedini način da oni efikasno posluju.

S druge strane, u okviru borbe protiv korupcije, policija je izdala nekoliko naloga za hapšenje. Od 4. novembra Kosovska policija traži predsednika opštine Kačanik, Džabira Žarku optuženog za krivično delo prisiljavanje i otmicu koje je počinjeno 2006. godine.

Prilikom pretrage njegove kuće policija je saopštila da je pronašla određenu količinu oružja. U vezi s tim policija je uhapsila još četiri osobe. Saopšteno je i da je bivši predsednik opštine Suva Reka, Avdi Gaši, osuđen na 15 meseci zatvora zbog korupcije. Istovremeno pokrenut je istražni postupak protiv jednog sudije iz iste opštine zbog krivičnog dela korupcije.
XS
SM
MD
LG