Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crvenkovski i Mesić ocjenjuje odnose dobrim


Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i njegov gost, makedonski predsjednik Branko Crvenkovski, naglasili su u Zagrebu dobre odnose između dviju zemalja te ukazali na potrebu da se oni i dalje razvijaju u svim područjima.
"Vrijeme je da se koncentriramo na širenje i obogaćivanje hrvatsko-makedonskih odnosa u svim područjima", izjavio je novinarima nakon razgovora predsjednik Mesić uz zaključak da su ti odnosi dobri i da ih ništa ne opterećuje.
Prema Mesićevim riječima, dvojica predsjednika u razgovoru su naglasili i ulogu Hrvata u Makedoniji i Makedonaca u Hrvatskoj u zbližavanju dviju zemalja.
Kad je riječ o odnosima u regiji, Mesić je izjavio kako i jedna i druga zemlja budućnost regije i svih njezinih zemalja vide u ujedinjenoj Europi, "a u slučaju onih koje to žele u interesu vlastite sigurnosti i u NATO-u".
Hrvatska je, naglasio je Mesić, zabrinuta zbog "javljanja nekih simptoma koji kao da upućuju na zaključak da se u nekim aspektima vraćamo u atmosferu ranih devedesetih godina".
Makedonski predsjednik također je naglasio postojanje izuzetno dobrih odnosa između dviju zemalja, te da su dvojica sugovornika u najvećem dijelu pitanja imali "vrlo slična, čak i identična stajališta".
"Poseban naglasak stavili smo na gospodarsku suradnju i utvrdili smo da posljednjih godina ta suradnja bilježi izuzetan rast. Nadamo se da će u godinama koje slijede biti još jača", rekao je Crvenkovski, koji je ujedno čestitao Hrvatskoj na pozivnici u NATO.
XS
SM
MD
LG