Dostupni linkovi

Priština očekuje dalju podršku SAD


Fatmir Sejdiu
Fatmir Sejdiu

Čelnici institucija Kosova čestitali su Baraku Obami izbor za predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Ocenjujući da su izbori u Americi bili istorijski i pravi primer demokratije, predstavnici kosovskih Albanaca izrazili su nadu da se politika Vašingtona prema Kosovu neće promeniti.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu čestitao je senatoru Baraku Obami na izboru za predsednika SAD. Sejdiu je rekao da je predsednička trka bila dostojanstvena, demokratska i istorijska, te je kao takva primer i drugim zemljama kako se deomokratskim putem može izabrati predsednik.

Sejdiu je izrazio očekivanje da će SAD nastaviti da podržavaju Kosovo.

“Izuzetno cenimo ulogu koju su SAD imale, imaju i imaće prema Kosovu. Za nas je najvažnije da su sve administracije snažno podržavale slobodu Kosova kao i procese koji su pred nama”, rekao je on.

Sejdiu se zahvalio republikanskom senatoru Džonu Mekejnu i ulozi administracije Džordža Buša. Kosovski predsednik je izrazio uverenje da povratak demokrata na vlast neće promeniti politički kurs prema Kosovu podsećajući da su u prošlosti demokrate dale veliki doprinos:

“SAD konstantno podržavaju Kosovo, počevši od intervencije zajedno sa NATO-om 1999. godine pa do podrške predsednika Buša”, rekao je Sejdiu.

Politički predstavnici kosovskih Albanaca izrazili su uverenje da će SAD nastaviti isti politički kurs u odnosu prema Kosovu, što podrazumeva podršku razvoja nezavisne i suverene države.

Slično albanskim liderima, srpski političari kažu da politika Baraka Obame neće mnogo uticati na promenu politike prema Balkanu.

Ali, kako ističe predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova Dragan Velić ‘postoji nada da će nova administracija dati pozitivnije rezultate u pronalaženju rešenja prihvatljivih za sve strane’.

“Isto tako pobeda demokratskog kandidata koji se zalagao za prekid rata i nove politike u medjunarodnim odnosima, poštovanje UN i vraćanje nekim pravim vrednostima, da uz onaj ekonomski deo koji je vrlo važan, ja se nadam da će u tome novi američki predsednik uspeti da se kroz taj proces Srbija i samim tim Kosovo i politika prema Kosovu dobije jedan pravičniji i mogući način da se traži rešenje koje će biti prihvatljivo i za Srbe i za Kosovo”, rekao je Velić.

XS
SM
MD
LG