Dostupni linkovi

Vanredna vijest

McCain čestitao Obami


Republikanski kandidat za američkog predsjednika John McCain u srijedu rano ujutro, po istočnoameričkom vremenu, priznao je izborni poraz od demokratskog protukandidata Baracka Obame.

"Prijatelji moji, došli smo do kraja putovanja. Američki narod je jasno rekao svoje!", rekao je McCain.


Kada je rekao da je nazvao senatora Obamu i čestitao mu na izboru za predsjednika SAD, McCain je doživio negodovanje svojih pristaša.


"Ovo su povijesni izbori i ja razumijem značenje koje imaju za Amerikance afričkog podrijetla i poseban ponos koji osjećaju večeras", rekao je McCain.

Senator iz Arizone, 72-godišnji veteran američke politike, pozvao je sve Amerikance da mu se pridruže u čestitkama senatoru Obami, u prognoziranoj pobjedi na predsjedničkim izborima.


"Ja mu obećavam noćas da ću učiniti sve što je u mojoj moći kako bih mu pomogao da nas vodi ususret izazovima s kojima smo suočeni", rekao je, vidno razočarani McCain okupljenim pristašama u Phoenixu, Arizona.


McCain je odao priznanje za veliki doprinos kampanji svojoj potpredsjedničkoj partnerici, guvernerki Aljaske Sarah Palin, koja je stajala blizu njega, također ne skrivajući razočaranje porazom.


McCain je svoj poraz objavio nešto iza 5 sati ujutro po srednjoeuropskom vremenu, gotovo istodobno kad su američke televizije objavljivale da je Obama po izlaznim anketama novi američki predsjednik.


Kao jednu od svojih prvih rečenica, McCain je izgovorio da je već nazvao Obamu kako bi mu čestitao pobjedu.


John McCain, republikanac s 26-godišnjim stažem u Senatu i reputacijom pravdoljubivog buntovnika, kojemu je predsjednička nominacija više pripala po slabosti konkurenata nego vlastitoj snazi, godine 2000. izgubio je stranačke izbore za nominaciju od Georgea W. Busha.

XS
SM
MD
LG