Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Budžet Kosova 1,43 milijarde evra


Vlada Kosova danas je usvojila Predlog zakona o budžetu za 2009. godinu. Predviđeno je da budžet iznosi 1,43 milijarde evra. Premijer Kosova Hašim Tači je ocenio da se tim korakom otvara put za ekonomski razvoj zemlje.

Predviđeni iznos za budžet u narednoj godini od milijardu i 430 miliona evra je veći za 15,4 %o u odnosu na budžet za 2008. godinu. Vlada planira da se predviđenim sredstvima postigne ekonomski rast od 6 % i povećanje kapitalnih izdataka za 40 %.

Usvojeni predlog budžeta obuhvata povećanje plata radnicima javnog sektora za 10 % ali i da se smanje troškovi institucija. Prema tom predlogu centralne institucije kabinet predsednika, premijera i Skupština treba da smanje troškove za 15 %, dok za lokalne vlasti to iznosi 10 %.

Premijer Kosova Hašim Tači izrazio je uverenje da će institucije dobro upravljati budžetom i da će se realizovati osnovni ciljevi.

“Ovim novim planom troškova mi pokrećemo novo Kosovo, razvoj nove države”, izjavio je Tači dodavši da su u tom procesu postavljena tri glavna cilja - unapređenje života građana, stabilan ekonomski rast i članstvo u MMF i Svetskoj banci.

Prema rečima Tačija ciljevima postavljenim Predlogom zakona o budžetu odgovara se na zahteve prioritetnih sektora. Posebno će biti podržan energetski sektor kako bi se normalizovalo snabdevanje strujom. Premijer je dodao i da će se po prvi put podržati javne korporacije, koje će biti privatizovane.

Ministar za ekonomiju i finansije Ahmet Šalja izjavio je da se budžetom za narednu godinu stvaraju uslovi za fiskalnu stabilnost, ekonomski razvoj i unapređenje socijalnog stanja građana.

Predlog zakona o budžetu je predat Skupštini Kosova na usvajanje. Ovo je prvi put da institucije Kosova samostalno, u konsultacijama sa stranim i domaćim stručnjacima, usvajaju predlog budžeta.

XS
SM
MD
LG