Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ključna pitanja: sličnosti i razlike


Barack Obama i John McCain

Kakvi su stavovi predsjedničkih kandidata, demokrate Baracka Obame i republikanca Johna McCaina o ključnim izbornim pitanjima? U čemu su razlike i sličnosti u njihovim stavovima o ekonomiji, Iraku, Iranu, nacionalnoj sigurnosti, klimatskim promjenama, zdravstenoj zaštiti, ilegalnoj imigraciji i abortusu?


John McCain
Republikanac
Senator iz Arizone i veteran vijetnamskog rata bio bi najstariji čovjek koji postao predsjednik.

Barack Obama
Demokrata
Senator iz Ilinoisa obećao je “promjene” i bio bi prvi crni predsjednik Amerike.

Ekonomija

Smanjio bi porez na porodice iz srednje klase tako što bi ukinuo Alternativni minimalni porez. Zadržao bi smanjenje poreza koje je uveo G. Bush, ali bi smanjio troškove vlade. Želi da reformira socijalnu zaštitu i zdravstvo.

Koristio bi ciljane poreske olakšice kako bi pomogao porodicama iz srednje klase da se nose sa rastućim troškovima. Ukinuo bi smanjivanje poreza za bogata domaćinstva. Želi da reformira zdravstvenu zaštitu i preispita sporazume o slobodnoj trgovini.

Irak

Glasao za invaziju 2003. godine i podržao slanje dodatnih trupa. Rekao da bi američke trupe trebalo ostati u Iraku sve dok Irak ne bude u mogućnosti da se sam brani, ali sad predviđa da bi pod njegovim predsjednikovanjem većina trupa bila povučena do 2013. godine.

Od samog početka bio protiv rata u Iraku i kaže da “nema vojnog rješenja”. Protivio se slanju dodatnih trupa. Podržava postepeno povlačenje američkih trupa, te potpuno povlačenje trupa koje nisu angažovane u borbenim operacijama u roku od 16 mjeseci od kada uđe u Bijelu kuću.

Iran

Radio bi na dobijanju šire svjetske podrške da se prošire sankcije prema Iranu. Odbija da isključi mogućnost vojnog rješenja u slučaju zaustavljanja nuklearnog naoružavanja Irana. Bez obaveznih diplomatskih napora.

Podržava “agresivnu diplomatiju”. Sastao bi se sa iranskim vodstvom bez preduslova. Kaže da bi promijenio njihovo ponašanje ukoliko mu se da podsticaj za to. Vojna opcija nije isključena.

Nacionalna sigurnost

Tvrdi da mu njegovo vojno iskustvo pomaže da čuva nacionalnu sigurnost. Kao bivši ratni zatvorenik iz vijetnamskog rata, zaustavio bi CIA-u da koristi “okrutne, neljudske ili degradirajuće postupke”.

Kaže da je Bushova vanjska politika izložila Ameriku većem riziku, te da bi gradio savezničke veze. Želi da poveća finansiranje nacionalne sigurnosti u oblastima gdje je rizik od napada najveći.

Klimatske promjene

Kaže da su klimatske promjene stvarne i razarajuće. Kaže da bi Amerika trebalo da se pridruži ostalim državama u svijetu kako bi smanjila emisije stakleničkih gasova, ukoliko se tome pridruže i Kina i Indija.

Želi smanjenje emisija stakleničkih gasova u Americi za 80% posto do 2050. Godine. Želi da Amerika vodi globalne napore u borbi protiv klimatskih promjena. Uložio bi 150 milijardi dolara u narednih 10 godina u čistu energiju.

Zdravstvena zaštita

Naglasio je da davao podršku zdravstvenoj zaštiti za vojne veterane. Želi porezne podsticaje kako bi ohrabrio ljude da imaju lično zdravstveno osiguranje.

Nije za obavezno osiguranje, osim za djecu. Subvencije bi bile više dostupne a osiguravatelji bi bili onemogućeni da odbiju pokrivanje zbog postojećeg stanja.

Ilegalna imigracija

Jedan od predlagača zakona koji je omogućio amnestiju ilegalnim imigrantima kao i čvršće kontrole granica. Kaže da bi radnici bez papira koji se nalaze u SAD trebali dobiti državljanstva.

Želi da američko-meksička granica bude bolje kontrolirana i podržava veće kazne za poslodavce koji unajmljuju ilegalne imigrante. Kaže da odobravanja državljanstava ilegalnim imigrantima nije amnestija ako plate novčane kazne.

Abortus

Želi da ukine odluku Vrhovnog suda iz 1973. godine koja legalizuje abortus. Podržao bi državne napore da se poveća usvajanje djece. Podržao odluku iz 2007. godine kojom se zabranjuje kasni abortus.

Daje ženama da se same odluče na abortus “u saradnji sa svojim doktorima, porodicama i svećenstvom”. Kritikovao odluku Vrhovnog suda da podrži zabranu na kasni abortus.

XS
SM
MD
LG