Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tehnička pitanja u senci raspoređivanja Euleksa


Aleksandar Ivanko, Foto: www.danas.co.yu

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko izjavio je da su u toku konsultacije sa Prištinom i Beogradom o šest tačaka tehničkog dijaloga. Ali, poznavaoci političkih kretanja ne veruju u skore rezultate tog dijaloga jer ističu da je sva pažnja međunarodne zajednice posvećena naporima da Beograd prihvati misiju Euleks.

Posrednik UN Endrju Ledli dobio je zadatak da omogući pronalaženje rešenja u otvorenim pitanjima između Kosova i Srbije, a u okviru dijaloga koji je pokrenuo UNMIK. Potvrdivši samo da je dijalog u toku portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko nije izneo detalje konsultacija.

“U toku su konsultacije sa Prištinom i Beogradom o šest tačaka iz pisma generalnog sekretara UN Ban Ki Muna upućenom predsedniku Tadiću”, rekao je Ivanko dodavši da o detaljima razgovora nema komentara.

Zadatak Ledlija biće da pomogne u rešavanju problema u oblasti policije, pravosuđa, carine, transportu i komunikaciji, te kulturnom i verskom nasleđu. Tehnički dijalog je do nedavno vodio šef UNMIK-a Lamberto Zanijer, a jedan od rezultata tih razgovora bio je početak rada Suda na severu Mitrovice, dok u ostalim pitanjima još nema pomaka.

Ledli je već imao više susreta sa vlastima Srbije i Kosova. Tako se nedavno on sastao sa zvaničnicima u Beogradu, nakon toga se vratio u Prištinu a zatim ponovo otputovao za Beograd. Kako je ranije UNMIK saopštio, mandat Ledlija će trajati sve dok se ne pronađe rešenje za navedena pitanja.

Međutim poznavaoci prilika sumnjaju da može doći do brzog napretka u dijalogu jer kako ističu radi se više o političkim nego o tehničkim pitanjima.

Sada je najteže političko pitanje uspostavljanje Euleksa na severu Kosova. Presija na Beograd postoji da se to desi što pre, a iduće nedelje imaćemo i konkretne rezultate...
Politički analitičar Ljuljzim Peci izjavio je za naš program da ne veruje da će Ujedinjene nacije postići rezultate, jer je prioritet međunarodne zajednice raspoređivanje misije Euleksa i traženje formule da to podrži i Vlada Srbije.

“Ja mislim da će bilo koji progres koji ćemo imati idućih dana će se postići zbog presije EU inače ja ne očekujem ništa da će UN postići nešto. Taj dijalog koj je tražio Ban Ki Mun u suštini se ne vodi sada jer je sada prvo pitanje kako da se uspostavi Euleks na celoj teritoriji Kosova a onda će ostale stvari korak po korak da se reše”, rekao je Peci.

“Sada je najteže političko pitanje uspostavljanje Euleksa na severu Kosova. Presija na Beograd postoji da se to desi što pre, a iduće nedelje imaćemo i konkretne rezultate", dodao je on.

Peci je procenio da će se u razgovorima o šest tačaka najpre rešiti problem carine dok će dijalog o ostalim temama potrajati. Inače, pored planova da se dođe do rešenja u otvorenim pitanjima između Kosova i Srbije, u pregovorima između Beograda i UN, te Beograda i EU traži se način kako da srpska Vlada podrži rekonfiguraciju UNMIK-a i raspoređivanje Euleksa. Razgovori o raspoređivanju Euleksa mogi bi doneti rezultate do 7. novembra, za kada je zakazana sednica SBUN.

XS
SM
MD
LG