Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Opravdane sumnje za Milovanovićevo učešće u ubistvu


Željko Milovanović, Foto: Interpol

Darko Ilić, šef Odjeljenja za istrage u Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske izjavio je da su pripadnici MUP-a RS 31. oktobra, u okviru saradnje sa policijom Republike Hrvatske vezane za ubistvo Ive Pukanića izvršili pretres više objekata na području Doboja kod lica Milovanović Željko zvani Gavra ili Crveni vjetar s ciljem pronalaženja dokaza koji upućuju na njegovo učešće ili povezanost s ubistvom Ive Pukanića i Nike Franjića u Zagrebu.

Prema njegovim riječima na više lokacija pronađeni su određeni predmeti i oprema koji ukazuju na opravdanu sumnju da je ovo lice učestvovalo u ubistvima u Zagrebu.

On je precizirao da je pronađena sofisticirana oprema za izvršenje takve vrste krivičnih dijela, ručne radio-stanice, motorole, sistem za navigaciju GPS, te sistem za praćenje lica i objekata. Uz to pronađena je i crna kaciga identična s kacigom koju je koristilo lice kod izvršenja krivičnog djela u Zagrebu, preko deset mobilnih telefona s više SMS kartica koje se određenim krim-metodama mogu povezati s licima koja su učestvovala u pripremanju i izvršenju krivičnog djela.

Isti dan pokušano je i lišenje slobode Milovanovića, ali se nije nalazio na navedenim lokacijama u Doboju, iako je na tom području, prema podacima MUP-a RS boravio 31. oktobra, do 18h.

I dalje se nastavlja intenzivna potraga za ovim licem u saradnji sa policijama FBiH, Hrvatske i Srbije.

Kompletan predmet i dokazni materijali tokom narednih dana biće dostavljen hrvatskom USKOKU na vještačenje.

Pored navedenih sredstava tokom pretresa pronađena je i određena količina novca, u apoenima od 500 eura, te pasoš američke administracije Svjetskog centra za usluge, koji je dio vlade SAD centra u Vašingtonu, na ime Milanović Željko iz kojeg je vidljivo da je ulazio u SAD. Naknadno će se provjeravati da li se radi o falisfikovanoj putnoj ispravi.

Ovo lice je od ranije poznato kao izvršilac složenih krivičnih djela na području bivše Jugoslavije i bio je predmet interesovanja i MUP-a RS i u ranijem periodu što je rezultiralo relativno brzim pronalaskom lokacija na kojima su pronađeni pomenuti dokazi.

Podsjetimo, kako navode mediji, Željko Milovanović (42), poznat pod nadimcima Crveni vjetar i Gavro, rodom iz Belog Manastira, ima dvojno državljanstvo Hrvatske i BiH i bivši je pripadnik Crvenih beretki Milorada Ulemeka Legije. Za njim je raspisana potjernica Interpola, a nalazi se i na potjernici osječkog Županijskog suda zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

XS
SM
MD
LG