Dostupni linkovi

Protiv EULEX-a 19.000 potpisa


Predsednik Skupštine zajednica opština Kosova Radovan Ničić izjavio je danas da je do sada prikupljeno oko 19.000 potpisa za peticiju “STOP EULEX-u” koju su inicirali odbornici Skupštine zajednica Kosova.

“Velika Hoča i Orahovac su već prikupili i dostavili sve potpise. Potpisivanje peticije naišlo je na izuzetno dobar odziv kod stanovništva. Potpise ćemo prikupljati još oko 2 nedelje a zatim ćemo ih proslediti predsedniku Srbije Borisu Tadiću, predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić Dejanović, ruskoj ambasadi u Beogradu i UN“, rekao je Ničić na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici.

On je najavio da će sledeće nedelje biti otvoreni punktovi za potpisivanje peticije u Kraljevu, Jagodini i drugim mestima u Srbiji i Crnoj Gori gde žive raseljeni sa Kosova.

Potpredsednik Skupštine zajednica opština Kosova Marko Jakšić istakao je da bi prihvatanje EULEX-a kao misije značilo priznavanje nezavisnog Kosova i da Srbija ne sme da bude predmet trgovine naročito ne po sistemu, kako je kazao, teritorija za razvoj:

“Mi idemo sa ovom peticijom a naše sledeće političke akcije zavisiće od toga kako se bude odvijala politička situacija. U svakom slučaju nećemo sedeti skrštenih ruku dok nam, na neki način SAD i Velika Britanija oduzimaju ovaj deo prostora. Bez obzira na sve pritiske koji se vrše na Srbiju poručujemo rukovodstvu da ne popusti, da je po Ustavu Kosovo i Metohija deo Srbije i da niko ne može da nam podmetne EULEX koji treba da odvoji ovaj deo teritortije od svoje matice. Mi smo kao Srbi dužni da potpišemo jednu ovakvu peticiju i pokažemo pre svega rukovodstvu i državi Srbiji da se ne slažemo da EULEX u bilo kom vidu bude prihvaćen od strane države Srbije na ovom prostoru.“


Jakšić je izrazio nadu da EULEX kao misija ne može proći u Savetu bezbednosti UN.

Predstavnici Skupštine zajednica opština Kosova razgovaraće sutra u Beogradu sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović.

Potpisivanje peticije “STOP EULEX”-u počelo je 23. oktobra.

XS
SM
MD
LG