Dostupni linkovi

Mugabe traži od UN-a rješenje krize u Zimbabveu


Politička kriza u Zimbabveu traje predugo i predsjednik Robert Mugabe mora riješiti probleme u vezi s podjelom vlasti, izjavio je u srijedu glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.
Također u srijedu, ugledna zimbabveanska ženska aktivistička grupa saopćila je da će se njene zatočene čelnice pridružiti molitivi širom zemlje za okončanje krize.
Šef UN-a raspravljao je o zimbabveanskoj krizi s ostalim liderima i poslao je svoga visokog savjetnika u Harare. On je u srijedu izjavio novinarima na Filipinima da kriza "traje previše dugo", javio je AP.
"Iskreno se nadam da predsjednik Mugabe više neće razočaravati međunarodnu zajednicu. On treba ispuniti očekivanja međunarodne zajednice", izjavio je Ban.
Zimbabveanci su pokazivali sve veću nestrpljivost - i spremnost da je izraze usprkos aktivnostima Mugabeova režima na nasilnom slamanju nezadovoljstva. Oni žele da njihovi lideri dođu do političkog sporazuma i okrenu pažnju ekonomskoj krizi. Zimbabve je suočen s najvišom svjetskom inflacijom, a UN predviđa da će polovini stanovništva trebati pomoć u hrani do iduće godine.
XS
SM
MD
LG