Dostupni linkovi

Šimonović: Hrvatskoj je potreban skalpel


Hrvatskoj u borbi protiv organiziranog kriminala nije potrebna sablja, ali ni aspirin. Potreban joj je skalpel, koji je reže duboko i precizno, poručio je danas ministar pravosuđa Ivan Šimonović, govoreći u Saboru o mjerama koje je u borbi protiv mafije poduzelo i planira poduzeti njegovo ministarstvo.

Ističući da je stanje s organiziranim kriminalom vrlo ozbiljno, Šimonović je kazao kako je potrebno brzo i ozbiljno djelovati, jer su se, kaže, organizirani kriminal i korupcija razmahali do te mjere da ugrožavaju sigurnost građana i integracijske ambicije države.

"Krajnji je čas za energični, beskompromisni i sustavni obračun", dodao je Šimonović, koji je izvijestio da je Ministarstvo pravosuđa s predsjednicima Vrhovnog i županijskih sudova već dogovorilo da se postupci za organizirani kriminal i korupciju rješavaju prioritetno.

"U roku dva tjedna ne smije biti ni jedan slučaj iz nadležnosti USKOK-a za koji sudovi nisu zakazali raspravu, ako postoje procesne pretpostavke", kazao je Šimonović.

Izvijestio je i da su već poduzete neke organizacijske mjere, te da će danas u Narodnim novinama biti objavljeni i na snagu stupiti novi sudski i zatvorski poslovnik.

Na temelju novog sudskog poslovnika na županijskim sudovima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku osnovat će se posebni uskočki odjeli. U tim gradovima uskočki će se odjeli osnovati i na razini općinskih sudova.

Suci koji će raditi na tim odjelima birat će se po kriterijima stručnosti i spremnosti da se uhvate u koštac s najvećim izazovima, u čemu će imati i profesionalnu pomoć stranih stručnjaka i novčanu stimulaciju. Takvi će suci proći sigurnosnu provjeru, a uskočki odjeli djelovat će izdvojeno od ostatka sudova, čime će se osigurati povjerljivost, rekao je Šimonović.

Što se tiče zatvorskog pravilnika, ministar je naglasio kako on neće donijeti oštrije uvjete za ostale zatvorenike, ali da će se oni pooštriti osuđenima za organizirani kriminal, koji će s vanjskim svijetom moći komunicirati samo ako im to odobri specijalna uskočka policija.

Njih u zatvorima više neće moći posjećivati oni koje se dovodi u vezu s organiziranim kriminalom, čime će se spriječiti dogovaranje novih kriminalnih aktivnosti, rekao je Šimonović.

U normativnom dijelu, najavio je tzv. antimafijaški paket, u sklopu kojega će se mijenjati Kazneni i Zakon o kaznenom postupku te Zakon o policijskim ovlastima.

Najavio je da će se olakšati oduzimanje mafijaške imovine, navodeći da je po Zakonu o USKOK-u lani zamrznuto više od 15 milijuna eura imovine optuženih za organizirani kriminal i korupciju.

Kao najvažniju promjenu najavio je da će se osuđenima moći oduzeti sva imovina, a ne samo ona za koju je dokazano da je stečena kaznenim djelima.

Od toga će se izuzeti samo imovina za koju osuđenici dokažu da su ju stekli u skladu sa zakonom. "Time ćemo mafiju udariti tamo gdje ju najviše boli - po novčaniku", rekao je Šimonović.

Još jednom je najavio osnivanje baze DNK osuđenika, a podsjetio je i da je u saborskoj proceduri izmjena Zakona o kaznenom postupku, na temelju koje će istrage ubuduće voditi DORH, provoditi policija, a suci samo kontrolirati teče li istraga u skladu sa zakonom i poštuju li se ljudska prava optuženih.

Iako su predloženim zakonom sustavu za prilagodbu ostavljene tri godine, novi model istrage u uskočkim će se predmetima provoditi već od lipnja 2009., najavio je Šimonović.

Najavio je i nove standarde zaštite svjedoka i pokajnika, ali i potencijalnih svjedoka, a kazao je kako će se omogućiti i njihova zaštita pod novim identitetom u drugim zemljama.

Šimonović je najavio i niz mjera kojima će se dići ugled pravne struke, posebno sudačke dužnosti.

Suce će se birati i vrednovati samo temeljem jasnih kriterija, koje će utvrditi profesija, a obvezat će ih se na doživotno školovanje, rekao je.

Ističući kako korupcija i organizirani kriminal nisu od jučer, Šimonović je poručio kako ipak nema razloga za strah. "Od osamostaljenja uspješno smo nadvladali i veće izazove", rekao je Šimonović, poručujući kako država samo mora biti bolje organizirana od organiziranog kriminala.

XS
SM
MD
LG