Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EULEX ne može biti neutralan u pogledu statusa


Misija Evropske unije za vladavinu zakona i policiju, EULEX ne može biti neutralna u odnosu na status Kosova, ocenjuju politički analitičari u Prištini koji ističu ubeđenje da prostiranje misije na celoj teritoriji treba da se dogodi nakon odluke Brisela, a ne da bude plod kompromisa sa zvaničnim Beogradom.

Analitičar Ilir Deda kaže da navodna neutralnost prema statusu Kosova predstavlja samo frazu koju su otkrile Ujedinjene nacije na osnovu koje je delovao UNMIK tokom svih prošlih devet godina.

„Ne verujem da je to moguće jer EULEX kao takav ne može biti statusno neutralan, pošto je fraza statusno neutralna nešto što je otkrio UNMIK. Ne postoji misija na terenu koja je statusno neutralna. EULEX treba da ostvaruje kosovske zakone i nema neutralnih zakona na Kosovu“, kaže Deda.

Vlada Srbije je zatražila da se uspostavljanje EULEX-a u sredinama nastanjenim Srbima ostvari na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti UN-a, da to bude statusno neutralna misija i da ne ostvaruje sveobuhvatni plan međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija, koji predviđa nezavisnost Kosova.

Analitičar Muhamedu Kejmendiju smatra da bi prihvatanje ovih uslova Kosovo pretvorilo u nefukncionalnu državu i da bi vodilo ka podeli.

„Srbija bi sa svojim mehanizmima ušla na severu Kosova, u prvom redu u carini, zatim u policiji, sudstvu, pitanjima administracije, lokalne uprave. Ako bi se Srbiji dozvolilo da uđe na Kosovo i organizuje vlast, svako može da zna da se time gradi paralelna vlast“, smatra Kelmendi.

Analitičar Ulir Deda ocenjuje da je zahtev Ban Ki Muna visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijeru Solani, da EULEX bude statusno neutralan, neostvarljiv i ističe da je pesimista što se tiče ostvarivanja zahteva Beograda o neutralnosti misije EULEX-a.

"To je samo floskula, ili politički zahtev Beograda, koji se, prema poslednjim informacijama, neće moći ostvariti. Da se ponadamo da će se do kraja decembra misija EULEX-a, bez kompromisa sa Beogradom uspostaviti na celoj teritoriji Kosova“, kaže Deda.

Pod uticajem zvaničnog Boegrada misija EULEX nailazi na oštro suprostavljanje od strane kosovskih Srba, posebno onih severno od reke Ibar.

Funkcionisanje EULEX-a je predviđeno planom Ahtisarija ali i Ustavom Kosova. Zbog nedostatka podrške za plan Ahtisarija u Savetu bezbednosti UN-a ona će delovati pod okriljem UN-a.

I dok predstavnici međunarodne zajednice i institucija Kosova izjavljuju da će se raspoređivanje EULEX-a ostvariti do kraja godine, ostaje još nejasno kako će on funkcionisati, posebno na severu Kosova.

XS
SM
MD
LG