Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Senator Stevens kriv za lažnu imovinsku karticu


U Washingtonu je završeno sudjenje republikanskom senatoru s Aljaske Tedu Stevensu, koji je bio optužen za davanje lažnog iskaza na imovinskoj kartici koju su svake godine obavezni ispuniti svi članovi Kongresa.
Porota je odlučila da je Stevens kriv po svih sedam tačaka optužnice, zbog toga što je zatajio porijeklo poklona koje je primio od nekih poslovnih ljudi s Aljaske. Vrijednost primljenih a zatajenih poklona je oko 250 hiljada dolara, a riječ je mahom o renoviranju njegove kuće koju Stevens nije platio, veæ je bila svojevrsni poklon.
Sudjenje je trajalo mjesec dana, a za kaznena djela iz optužnice 84-godišnji Stevens mogao bi dobiti i do 35 godina zatvora. , ali smjernice savezne vlade za ovakve slučajeve predvidjaju znatno manju kaznu, uključujući i uvjetnu.
Ted Stevens je inače senator s najdužim stažem u ovom sazivu Kongresa; u Senatu je od 1968. godine. Za novi se mandat natječe i ove godine, što mu zakon dopušta bez obzira na presudu izrečenu u ponedjeljak.
Senat Sjedinjenih Država treba odlučiti hoće li Stevens ako pobijedi na izborima, biti smijenjen s položaja. Za to se treba izjasniti dvije trećine Senata.

XS
SM
MD
LG