Dostupni linkovi

HND "prozvao" novinare Nacionala


Hrvatsko novinarsko društvo (HND) prozvalo je danas novinare "Nacionala" zbog vrijeđanja i izravnih prijetnji upućenih novinarima koji su posljednjih mjeseci pisali o Ivi Pukaniću, koji je sa suradnikom Nikom Franjićem ubijen prošloga četvrtka u Zagrebu.

"Nadamo se da će novinari 'Nacionala' u tugovanju za likvidiranim kolegama Pukanićem i Franjićem naći granicu i da više neće zloupotrebljavati svoj medij da bi pljuvali kolege jer je i to dio nasilja koje nas mjesecima prati i koje se ovako neće zaustaviti", stoji u priopćenju HND-a.

Novinarska udruga podsjeća da su novinari "Nacionala" u povodu tragične i šokantne smrti svojih kolega, osim tekstova posvećenih njima te analizama mogućih uzroka atentata, objavili i nekoliko tekstova u kojima su ponaosob na, kako kažu u HND-u, nezapamćen način vrijeđali novinare koji su posljednjih nekoliko mjeseci pisali tekstove ili emitirali priloge o Pukaniću.

"Kolege iz 'Nacionala' su u žalovanju izgubili kompas, pa vrijeđaju desetine novinara tvrdnjama da su novinarske ništarije, moralni bijednici i da su im ruke uprljane krvlju", kažu u HND-u, zaključujući kako ti novinari sigurno nisu ubili Pukanića nego su uglavnom prema vlastitoj savjesti, na više ili manje uspješan način radili svoj novinarski posao.

Budući da su novinari "Nacionala" Srećko Jurdana i Berislav Jelinić sinoć u emisiji HTV-a "Otvoreno" ponovili tvrdnje o "krvavim rukama" novinara, HND smatra da je riječ o izravnoj prijetnji spomenutim novinarima.

Iz HND-a su odbacili i tvrdnje "Nacionala" da se na novinarskim prosvjedima zbog napada na novinare nije spominjao i Pukanić. Tvrde da se Pukanić i te kako spominjao te podsjećaju da je pokušaj njegova ubojstva iz travnja ove godine naveden u Bijeloj knjizi o napadima na novinare.

HND tvrdi da je taj atentat na Pukanića najozbiljnije shvatio, okvalificirao ga napadom na slobodu medija te o tome obavijestio međunarodne novinarske udruge i od policije zatražio da Pukanića zaštiti od mogućih napada.

Novinari "Nacionala" u današnjem su izdanju poimenice naveli 20-ak novinara iz više redakcija za koje smatraju da su sustavno kriminalizirali Pukanića. Jurdana je, pak, u oproštajnom govoru na sprovodu ustvrdio da su za Pukanićevu smrt novinari jednako odgovorni kao i policija.

XS
SM
MD
LG