Dostupni linkovi

Politički predstavnici Albanaca protiv podele


Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica

Politički predstavnici Albanaca sa Kosova odbijaju ideju o administrativnoj podeli severa Kosova, koji je medijima predstavljen kao predlog Andreja Ledlija, međunarodnog posrednika UN-a. Ledli je inače generalni sekretar UN-a ovlastio da pomaže pregovore između Prištine i Beograda o šest pitanja koja je Ban ki Mun označio u pismima predsednicima Kosova i Srbije, Fatmiru Sejdiu i Borisu Tadiću.

I dok zvaničnici Kosova nisu još uvek izašli sa stavovima o dodatnim planovima UN-a za Mitrovicu i sever Kosova, dotle predsednik Opštine Mitrovica i potpredsednik vladajuće Demokratske partije Kosova Bajram Rexhepi odbacuje kao neprihvatljivu ideju o administrativnoj podeli severa i institucija Kosova.

„Potpuno je neprihvatljivo, ne može biti dve carine, dve administracije i u suprotnosti je sa paketom Ahtisarija“, kaže Redžepi.

Bilo koja ideja koji vodi ka podeli je neprihvatljiva i za opoziciju. Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Bajram Kosumi kaže kako nema informacija da postoji zvanični plan o administrativnoj podeli na severu Kosova, ali u svakom slučaju takve planove Priština treba da odbaci.

Kosumi ističe da najavljeni razgovori između Prištine i Beograda pod posredstvom UN-a treba da budu javni i ukoliko neko govori samo o planovima za sever Kosova onda, prema njemu, Priština treba da otvori raspravu i o pitanju Preševske doline.

„Ja u principu ne mislim da Kosovo treba da razgovara sa Srbijom o severnom delu Kosova, jer ukoliko Kosovo prihvata da razgovora sa Srbijom o tom delu Kosova, onda za razgovore treba da postavi i pitanje istočnog Kosova, odnosno Preševske doline. Ako je to razgovor između dve države o teritorijama onda se problem treba u celosti raspraviti“, kaže Kosumi.

Istovremeno, Kosovski institut za istraživanje i razvoj politika - KIPRED danas je predstavio predlog o normalizaciji odnosa na severu Kosova, odnosno plan nazvan „Ahtisari plus“.

Direktor KIPRED-a Lulëzim Peci kaže da se radi o planu koji treba da nađe primenu iznad mosta na reci Ibar u Mitrovici. On je za sadašnje stanje u severnom delu Kosova optužio jedan deo međunarodne administracije.

„Mislim da jedan deo međunarodne zajednice, u koji spada UN, ima za cilj da od Kosova stvori zemlju sa dva pravna sistema koji bi na kraju Kosovo vodili ka podeli“, kaže Peci.

Predsednik Mitrovice Bajram Rexhepi kaže da na severu Kosova nema vladavine reda i zakona:

„Na severu Kosova i tako postoji vakuum, ne funkcioniše red i zakon, i što pre bude uspostavljena misija EULEX-a tim bolje. Evropska unija treba da bude odlučna i da se misija EULEX-a uspostavi i na severu Kosova, jer realno tamo za to ima najviše potrebe.“

Mediji u Prištini su javili da je izaslanik UN-a za dijalog između Prištine i Beograda Andrej Ledli predložio da carine na severu Kosova funkcionišu nezavisno od carinskog sistema na Kosovu, da policija na severu ima odvojenu komandnu liniju od Policije Kosova i da sudovi na severu ne rade prema zakonima i Ustavu Kosova. Ovi predlozi su do sada naišli na suprotstavljanje od strane kosovskih lidera, međutim ostaje da se vidi sa kakvim će predlozima pred Ledlija izaći zvanični predstavnici Kosova.

XS
SM
MD
LG