Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada čeka nova priznanja, analitičari skeptični


Hashim Tači

Zvanična Priština veruje da proces u Medjunarodnom sudu pravde o ispitivanju legalnosti proglašenja nezavisnosti neće usporiti proces priznanja Kosova. S druge strane, analitičari veruju da bi to moglo uticati na priznanja jer bi mnoge zemlje mogle sačekati odluku Suda.

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je u četvrtak da će se priznanja nezavisnosti Kosova nastaviti bez obzira na proces u Medjunarodnom sudu pravde. Priznanja države Kosova će se nastaviti odredjenom dinamikom narednih nedelja i meseci, izjavio je premijer Tači dodavši da odlučivanje o inicijativi Srbije u Medjunarodnom sudu pravde neće uticati na proces priznanja.

“Sudbina Kosova je zapečaćena 17. februara. Kosovo je nezavisna, suverena i demokratska država, koju je priznala 51 zemlja, medju kojima svetske sile. U bliskoj budućnosti doći će do novih priznanja”, rekao je Tači.

Medjutim politički analitičari smatraju da će razmatranje srpske inicijative o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova u Sudu u Hagu uticati na statusno pitanje. Behljulj Bećaj ocenjuje da bi mnoge zemlje mogle sačekati mišljenje Medjunarodnog suda pravde pa tek onda odlučiti da li će priznati Kosovo.

“One države koje do sada nisu priznale Kosovo nemaju razloga da to sutra urade. One sada prate proces donošenja procene u Medjunarodnom sudu pravde i u tom pogledu one će odlučiti kada da donesu odluku”, rekao je Bećaj.

Politički analitičari upozoravaju da su i kosovske institucije odgovorne što je mali broj zemalja priznao Kosovo, pošto nisu uspele da ih pravovremeno upoznaju sa novom realnošću na Kosovu.

Vlasti u Prištini ocenjuju da je cifra od 51 zemlje, koja je priznala Kosovo, od ukupno 192 članice UN, dobar rezultat, jer su medju njima najuticajnije i najrazvijenije države sveta Sjedinjene Američke Države i većina zemalja EU.

XS
SM
MD
LG