Dostupni linkovi

Priština spremna za Međunarodni sud pravde


Skender Hyseni
Skender Hyseni

Kosovo će biti spremno da pred Međunarodnim sudom pravde odbrani svoju nezavisnost, izjavio je ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hyseni, ističući da poziv koji je Vlada Kosova dobila da pred sudom predstavi svoje argumente znači sigurnost za zemlju.

"Kosovo će u okviru vremenskih rokova koji su određeni predstaviti svoje argumente. Zatraženo je da do 17. aprila pošalje pismenu izjavu i to će učiniti. Sud je rezervisao pravo da donosi posebne odluke oko daljih procedura i mi ćemo poštovati svaku odluku suda“, rekao je Hyseni.

Vlada Kosova je angažovala britanskog pravnika Majkla Vuda da predvodi ekipu stručnjaka koja će predstaviti argumente pred Međunarodnim sudom pravde.

Ministar Hyseni izažava puno poverenje u stručnosti i sposobnosti ove ekipe, u odluku suda i u legitimnost odluke o proglašavanju nezavisnosti Kosova.

„Institucije Kosova imaju puno poverenje u odluke koje će doneti Međunarodni sud pravde, imaju puno poverenje u legitimnost proglašavanja nezavisnosti Kosova i u ekipu pravnih stručnjaka koju će predvoditi ser Majkl Vud.“

Kritikujući Vladu Kosova, koja je dozvolila da pitanje legitimnosti proglašavanja nezavisnosti dođe pred Međunarodni sud pravde, lider opoizicione Alijanse za budućnost Kosova, Ramush Haradinaj izražava poverenje u ekipu koja će pred Međunarodnim sudom pravde braniti odluku o proglašavanju nezavisnosti i ističe da je pripreme za to trebalo mnogo ranije da započnu.

„Za mene je za žaljenje što smo na sudu zbog proglašavanja nezavisnosti i izražavam žaljenje da ovo pitanje nismo ranije ozbiljno shvatili. Olakšanje je da su pravni predstavnici Kosova sposobni ljudi“, kaže Haradinaj.

Generalna Skupština UN-a je na zahtev Srbije odlučila da Međunarodni sud pravde da savetodavno mišljenje o legitimnosti proglašavanja nezavisnosti Kosova.

XS
SM
MD
LG