Dostupni linkovi

Srpski svjetski kongres podržao Obamu


Barack Obama
Barack Obama

Srpski svjetski kongres saopštio je da podržava demokratskog kandidata Baraka Obamu za predsjednika SAD, jer se u pismu srpskoj dijaspori izjasnio za nastavak pregovora o Kosovu, očuvanje prava oba entiteta u BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i za poštovanje Erdutskog sporazuma.

Srpski svjetski kongres, koji okuplja organizacije srpske dijaspore u SAD i svijetu, podsjeća da je Obama 1. marta 2008. godine uputio pismo Kongresu srpskog ujedinjenja u kome se pozitivnije od ostalih kandidata izjasnio u vezi sa Kosovom, Dejtonom i Erdutskim sporazumom.

Pošto je to pismo ujedno i obećanje vezano za njegove poteze, Srpski svjetski kongres ponovo poziva srpsku zajednicu Amerike da glasa za Obamu, navela je beogradska kancelarija Srpskog svjetskog kongresa.

"U slučaju da Obama pobedi, Srpski svetski kongres će tražiti da Obama ispuni data obećanja što predsjednici i čine, posebno u prvom mandatu, da bi dobili iste birače i za drugi mandat. Srba u Americi ima više od svih drugih naroda bivše Jugoslavije" - istakao je Kongres.

U saopštenju se navodi da je predsjednik Srpskog svjetskog kongresa Zoran Jovičić u januaru ove godine uputio javni zahtjev svim američkim predsjedničkim kandidatima da se izjasne za nastavak pregovora o Kosovu.

To isto je 28. februara učinio i Srpski kongres ujedinjenja na čije je pismo Obama odgovorio.

Srpski svjetski kongres je ukazao da činjenica da bi u slučaju Obamine pobjede za potpredsjednika bio postavljen senator Xo Bajden, inače zagovornik nezavisnosti Kosova, nije razlog da se Obami uskrati podrška.

"Američki potpredsednik ima veoma mala ovlašćenja i uticaj. On je tu po ustavu pre svega da bude rezerva u slučaju da predsednik više ne može da dalje obavlja dužnost", naveo je Kongres napominjući da su i svi drugi senatori koje je Obama mogao da izabere podržavali politiku bivšeg predsjednika Bila Klintona.

Srpski svjetski kongres je podsjetio da je Obamu podržalo i dvoje uticajnih srpskih političara iz Čikaga.

"Guverner države Ilinois, iz koje je Obama, je senator Rod Blagojević koji je puno učinio da Obama postane senator, a zatim predsednički kandidat, dok je kongresmenka Milica Bin Luburić jedan od najvažnijih rukovodilaca Obamine kampanje", dodaje se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG