Dostupni linkovi

Silajdžić i Dodik ocijenjeni kočničarima reformi


Haris Silajdžić i Milorad Dodik
Haris Silajdžić i Milorad Dodik

Zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan proglasio je Milorada Dodika i Harisa Silajdžića odgovornim za aktuelnu političku situaciju u BiH, koju obilježavaju krize i prijetnje podjelom zemlje. Za jedne je Gregorijanov istup uvod u smjenu dvojice lidera, dok drugi smatraju da se radi o pokušaju vraćanja u proceduru propalog paketa ustavnih reformi.

Prema ocjenama zamjenika visokog predstavnika u BiH Rafija Gregorijana, iznesenim na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99” u Sarajevu, objektivnih prijetnji za opstanak Republike Srpske (RS) nema, ali se priča o izdvajanju nastavlja, što mora prestati.

"Silajdžić ide po svijetu tražeći podršku za svoje projekte. Na razna upozorenja Dodiku da se odrekne priče o otcjepljenju, on odgovara novim pričama. Činjenica je da je Dodik u Silajdžiću našao svoju muzu"
, rekao je Gregorijan.


Reagujući na ove izjave, izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić kaže kako je prejednostavno i potcjenjivački svoditi probleme u BiH na dva lidera:


„BiH ima neke svoje probleme koje strukturalno vuče od ranih svojih postanaka do danas, i treba realno prići BiH, a to mogu samo ovdašnje političke snage riješiti taj problem dogovorom ili razlazom, a uklanjanje jednog lidera ili dva lidera po principu da bude bratstvo i jedinstvo - da ako jednoga optužimo da i optužimo i drugog, mislim da je podcjenjivačko pojednostavljivanje političkih problema u BiH.“


Gregorijan je situaciju u BiH ocijenio onako kako dobar poznavalac prilika i treba, ali s razlikom što odgovornost nije ista i što se ne može izjednačiti ono što radi Dodik s onim što radi Silajdžić, kaže lider SDA Sulejman Tihić:


„Dodik ide direktno na rušenje države BiH i njenih institucija, na osporavanje. Silajdžiću se mogu staviti neke druge vrste primjedbi, ali ne ove koje se tiču BiH. Možda on svojom politikom usporava određene procese, mogućnosti dogovaranja sa previsokim zahtjevima, onemogućava vođenje jedne realne politike korak po korak, ali stalno naprijed.“


No, ovo nije prvi put da se na Dodika i Silajdžića ukaže kao na kočničare reformi. Naime, u jednoj od svojih analiza Institut za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane prozvao je upravo ova dva političara. Iznoseći razloge, direktor Instituta Bahtijar Aljaf kaže:


„Oni koče reforme koje su potrebne da BiH postane dio euroatlantskih integracija. Problem u tome je njihov lični interes, a oni su spremni zbog svojih ličnih interesa da žrtvuju interese države BiH za uključenje u te integracije.“


Vasić procjenjuje kako je ovakav istup najvjerovatnije uvod u smjenu ova dva lidera, i to, kako vjeruje, uz pomoć bonskih ovlaštenja, što ni u kom slučaju ne bi bilo dobro za BiH:


„To, u stvari, znači unitarizaciju BiH jer njihova pretpostavka za uklanjanje Dodika veoma slabi SNSD i veoma slabi poziciju RS, i na taj način se otvaraju vrata ukidanju RS ili njenoj značajnoj devastaciji, što implicira unitarnu BiH. Prema tome, koliko god bile naivne i površne te igre, one su veoma opasne za BiH i ne treba na taj način pojednostavljivati probleme. U slučaju te dvojne smjene ništa se ne bi riješilo, samo bi se BiH lakše raspala.“


Podsjetimo: Milorad Dodik nedavno je kazao kako u slučaju da bude smijenjen ima pripremljen scenario po kojem bi suspendovao sve zakone BiH, te organizovao nevladinu organizaciju i poveo RS u samostalnost. Osvrnuvši se na godinama suprotstavljene stavove o otcjepljenju, odnosno unitarizaciji BiH, Gregorijan je ocijenio kako politička neodgovornost u zemlji ne poznaje granice, te podsjetio kako se Ustav BiH mora poštovati. Iznoseći kao primjere opstrukciju istrage o velikim projektima u RS koje ometa Dodik, kao i insistiranje Silajdžića na provođenju samo njegovog plana za energetski sektor, Gregorijan je kazao da bh. političare više zanima podjela bogatstva između njih nego da ga dijele sa građanima.


Sulejman Tihić kaže kako se stvari, ipak, ne mogu generalizovati i u njih uključivati sve političare, iako je i sam svjestan da postoje nezakonite radnje u mnogim segmentima:


„Ali je činjenica da toga ima. Vi vidite oko same privatizacije, pokušaja rasprodaje energteskoga sektora na jedan netransparentan, nezakonit način, trošenja javnih sredstava, budžetskih sredstava od fondova zdravstvenog osiguranja, javnih radova, investicija itd. imamo puno priče, izvještaja novinskih, međutim očito je da BiH nema odgovarajućih institicija koje bi to mogle da provjere i da kažu šta je od toga istina, a šta nije istina. Pravosudne institucije otkrivanja i gonjenja nemaju još uvijek kapacitet da to do kraja ispitaju, a možda nemaju dovoljno ni hrabrosti da se uhvate u koštac sa tim problemima.“


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić komentar na Gregorijanove izjave dao je u intervjuu za sarajevski list Oslobođenje, na koji smo i upućeni iz njegovog kabineta. U intervjuu Silajdžić je kazao kako Gregorijan pokušava oživjeti aprilski paket ustavnih reformi, te da se, zapravo, radi o ignorisanju pravnih argumenata i umjesto njih nudi političke ocjene jer je, kako navodi Silajdžić, aprilski paket prijetio da dovede do gašenja državnih institucija i dominacije RS.

XS
SM
MD
LG