Dostupni linkovi

Ledli posrednik u dijalogu Priština-Beograd


Stručnjak za pregovore pri UN-u Endrju Ledli počeo je konsultacije sa Prištinom i Beogradom o šest tačaka koje je odredio generalni sekretar UN Ban Ki Mun. Predstavnici UNMIK-a kažu da će se on zalagati za pronalaženje rešenja u otvorenim pitanjima između Kosova i Srbije.

Ujedinjenje nacije su odredile Endrjua Ledlija da pomogne u pregovorima između Prištine i Beograda, u okviru dijaloga koji su pokrenule UN. Zadatak Ledlija biće da pomogne u rešavanju problema u oblasti carine, policije i drugih pitanja koja je odredio generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko je rekao da je Ledli počeo susrete sa zvaničnicima Srbije i Kosova.

“Ledli se prošle nedelje sastao sa zvaničnicima u Beogradu, razgovarao je i sa zamenikom kosovskog premijera Hajredinom Kućijem a danas je ponovo otputovao za Beograd”, izjavio je Ivanko.

Novozelanđanin Ledli je stručnjak za ustavna pitanja i izborni proces, a odnedavno je član tima stručnjaka za pregovore pri Ujedinjenim nacijama. ‘Tehničke razgovore’ sa vlastima u Beogradu o pitanjima u oblasti policije, pravosuđa, carina, o verskim objektima te transportu i komunikaciji do sada je vodio šef UNMIK-a Lamberto Zanijer. Jedan od rezultata tih razgovora bio je početak rada Suda na severu Mitrovice, dok za carinu, policiju i granice još nema dogovora.

Prema rečima Ivanka, mandat Ledlija će trajati sve dok se ne pronađe rešenje za nevadena pitanja.

“Ledli treba da olakša razgovore i dovede do pronalaženja rešenja za šest tačaka na tehničkom nivou, te da doprinese postizanju sporazuma između strana”, rekao je portparol UNMIK-a.

Endru Ledli je radio u Istočnom Timoru, Južnoafričkoj Republici i Kambodži, gde je u okviru misije UN učestvovao u rešavanju konflikata u tim zemljama.

Inace, čelnici institucija Kosova su izjavili da se protive razgovorima sa Beogradom o statusu i unutrašnjim pitanjima, navodeći da dve strane mogu razgovarati samo o pitanjima od zajedničkog interesa i to kao dve suverene zemlje.

XS
SM
MD
LG