Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EULEX: Ne razgovaramo sa Beogradom


Plakati protiv EULEX-a u Gračanici

Misija Evropske unije za vladavinu pravde i policiju, EULEX odbija da je bilo razgovora sa Beogradom koji se odnose na uspostavljanje ove misije na Kosovu, uključujući i zone nastanjene Srbima, gde se prisustvo EULEX-a smatra neprihvatljivim.

EULEX će biti rasprostranjen na celoj teritoriji Kosova do kraja ove godine, preuzimajući odgovornosti u oblasti pravde i policije od UNMIK-a. Portparol EULEX-a za pitanja pravosuđa Kristina Herodes kaže da se koraci na rasprostiranju ove misije i u sredinama sa srpskom populacijom preduzimaju sa pažnjom, ali da se o tome ne konsultuju sa zvaničnicima Srbije.


„Nema zvaničnih razgovora između EULEX-a i Beograda. Mi pažljivo pripremamo naše dalje korake, ali kao nema nekog zvaničnog dijaloga sa predstavnicima srpske države“, kaže Herodes.


Vlasti na Kosovu kažu da se Beograda neće pitati o rasprostranjivanju EULEX-a na Kosovu. Zamenik premijera Hajredin Kuči smatra da je saradnja sa misijom EU za vladavinu zakona i policije unutrašnje pitanje Kosova i da o tome neće biti dogovora između Prištine i Beograda.


„Verujem da je saradnja između Vlade Kosova sa misijom EULEX vrlo dobra. Mi smo dobili ovlašćenja i Ustavom Kosova. Ako se radi o razgovorima koji se tiču regionalne stabilnosti, to je nešto drugo, ali unutar Kosova odluke se donose na Kosovu u punoj saradnji sa međunarodnom zajednicom.“

Suprostavljanje kosovskih Srba uspostavljanju EULEX-a i njihovo insistiranje na ostajanju UNMIK-a u centralnim i severnim delovima, nastanjenim Srbima, međunarodni predstavnici ocenjuju kao zabrinjavajuće. Ambasador Nemačke na Kosovu, Hans Diter Štenbah smatra da EU treba jasno da stavi do znanja Boegradu da se ne prihvata takva teritorijalna podela između dve misije.

„Ima odugovlačenja u i operacionalizaciji misije EULEX-a, ali se nadamo da se zbog toga neće uspostaviti politčki vakuum. Istovremeno, država ostaje i dalje podeljena, lokalni Srbi koji žive na severu Mitrovice suprostavljaju se kako institucijama Kosova takođe i prisustvu EU na Kosovu. Ima napora da se obezbedi pristup kod srpskih vlasti i od posebne je važnosti da EU pojasni Beogradu da neće prihvatiti da bude teritorijalnih podela što se tiče odgovornosti misija na Kosovu“, kaže ambasador Štenbah.


Istovremeno, portparol UNMIK-a Aleksander Ivanko odbacuje mogućnost da dođe do vakuuma u procesu rekonfiguracije UNMIK-a i rasprostranjivanju misije EULEX-a.


„UNMIK i EULEX imaju redovne sastanke gde se raspravljaju aktuelna pitanja, uključujući tu i pitanja koja se odnose na pravdu i policiju, pristup dokumentima i drugo. Ovi će se razgovori nastaviti sve do punog prisustva EULEX-a na Kosovu, a sve to u cilju da se ne dozvoli vakuum u srpskim zonama“, kaže Ivanko.


Uspostavljanje misije EULEX-a otežava protivljenje kosovskih Srba ali i politički uticaj Beograda. Predsednik Srbije Boris Tadić je prošle nedelje spomenuo tri uslova za uspostavljanje EULEX-a i u sredinama gde su Srbi u većini: da se EULEX uspostavi na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti UN-a, da bude statusno neutralan i da ne ostvaruje plan međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.

XS
SM
MD
LG