Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Decentralizacija još jedno polje neslaganja


Sadri Ferati

Ministar za lokalnu upravu u Vladi Kosova Sadri Ferati izjavio je za RSE da će biti teško sprovesti decentralizaciju vlasti u srpskim sredinama zbog protivljenja Vlade Srbije. Decentralizacija na osnovu plana Martija Ahtisarija podrazumeva formiranje novih srpskih opština i reformu vlasti, što Srbi odbijaju.

Protivljenje Srba je najveća prepreka u procesu decentralizacije vlasti na Kosovu, ocenio je ministar za lokalnu upravu Sadri Ferati, dodavši da je taj proces u početnoj fazi. Ministar Ferati je rekao da Vlada Srbije nastavlja da utiče na lokalne Srbe da ne prihvate predlog decentralizacije, iako time oni treba da dobiju veća ovlašćenja u opštinskim poslovima.

“Glavna prepreka je srpska zajednica jer je uticaj Beograda veliki. Finansijska podrška Beograda Srbima na Kosovu je prerasla u političku snagu. Srbija je plate pretvorila u interes u odnosu prema gradjanima, koji veruju da će svako neslaganje značiti ukidanje finansijske podrške”, rekao je Ferati, objašnjavajući zašto kosovska vlada smatra da će biti teško u srpskim sredinama sprovesti decentralizaciju.

“Najveće protivljenje je u Mitrovici. Ali se nadamo da će s vremenom gradjani i tamo uvideti svoj interes”, rekao je Ferati dodavši da se ipak povećava broj lokalnih Srba koji podržavaju decentralizaciju.

Kosovski ministar je istakao da je plan o decentralizaciji vlasti namenjen upravo Srbima kako bi se uspostavila autonomija opština, izbegla marginalizacija, te Srbi sami upravljali i sprovodili projekte radi unapredjenja kvaliteta života.


Plan decentralizacije predvidja formiranje pet novih srpskih opština, Gračanica, Ranilug, Parteš, Klokot i prošenje teritorije sadašnje opštine Novo Brdo, dok će Mitrovica biti podeljena na severni i južni deo koji će saradjivati preko Zajedničkog odbora.

Ali, Vlada u Beogradu odbacuje decentralizaciju koju je predložio Marti Ahtisari. Zvonimir Stević, predsednik Koordinacionog centra za Kosovo Vlade Srbije i zamenik ministra za Kosovo ojašnjava da bez nove rezolucije u Savetu bezbednosti, koju će i Srbija podržati, namera kosovske Vlade o reformi lokalne vlasti neće biti prihvaćena.

“Decentralizacija vlasti na Kosovu od strane samozvane Republike Kosovo i njenih ministarstava ne predstavlja ništa drugo nego sprovodjenje plana Martija Ahtisarija na mala vrata. Država Srbija, ministarstvo za Kosovo i Koordinacioni centar ima jasne stavove i jasnu politiku oko toga, bez donošenja nove rezolucije Saveta bezbednosti mi ne prihvatamo nikakve planove i nikakvu decentralizaciju”, izjavio je Stević.

Institucije u srpskim sredinama kao što su administracija, školstvo, zdravstvo i drugi sektori, funkcionišu prema zakonima Republike Srbije, a Srbi koji rade u njima primaju plate i kosovski dodatak, odnosno dvostruke plate. Planom decentralizacije Srbi bi dobili veća ovlašćenja ali u skladu sa kosovskim zakonima. Saradnja sa Beogradom je predvidjena, s tim da se ona odvija preko kosovskih vlasti.

Ključni medjunarodni faktori, koji se bave pitanjem statusa, ocenili su da je decentralizacija jedan od glavnih prioriteta na kojim treba da radi vlada Kosova u saradnji sa medjunarodnim misijama.

Besnik Tahiri iz Instituta za lokalnu upravu kaže da su planom predvidjene politike lokalne samouprave. Prvo, to znači formiranje etničkih opština a kao drugo prenošenje ovlašćenja centralnih na loklane vlasti. Tahiri ocenjuje da to povlači i sledeće izazove.

“Imamo bojkot srpske zajednice koja bi mogla imati sve koristi od decentralizacije jer im taj proces daje slobodu u donošenju odluka, dok je u većinski albanskim opštinama problem nedostatak kapaciteta”, izjavio je Tahiri.

Prema planu Martija Ahtisarija decentralizacija ima za cilj da unapredi lokalnu upravu, osigura transparentnost i efikasnost javnih službi. U iščekivanju da se pitanje srpskog odbijanja decentralizacije reši političkim putem, ministar Ferati je najavio da su počele pripreme, koje obuhvataju formiranje opštinskih ekipa i jasno definisanje njihovih obaveza.

XS
SM
MD
LG