Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovski Srbi pozvaju na nove pregovore o statusu


Predstavnici kosovskih Srba pozvali su Vladu Srbije da spreči nova priznanja nezavisnosti Kosova i inicira pregovore. Ocenjujući život Srba na nezavisnom Kosovu, političari ističu da treba više raditi na ostanku Srba i insistiranju na novim pregovorima.

Osam meseci nakon što je Skupština Kosova proglasila nezavisnost, Srbi koji ne učestvuju u radu kosovskih vlasti, kažu da taj status ne priznaju te očekuju da Vlada u Beogradu zaustavi nova priznanja i pokrene dijalog pre svega o životnim problemima.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severne Mitrovice Nebojša Jović opisuje da srpski narod na Kosovu živi u nesrećnim okolnostima, kojima se mora prilagoditi uz konstantno zalaganje da se stanje promeni.

“Mislim da nije bitno kako se narod oseća, narod se saživeo sa svim ovim i našao je načina kako da ostane i opstane na Kosovu ali mislim da državni aparat Srbije je taj koji ovo mora da ostvari. Ne mogu da kažem da se baš ništa ne radi dobra je ova stvar koja se desila u UN da Medjunarodni sud pravde tek treba da da ocenu da li je proglašenje nezavisnosti Kosova legitimno ili ne”, izjavio je Jović.

Posle proglašenja nezavisnosti Kosova 17. februara, mnogi kosovski Srbi su u skladu sa preporukom Vlade Srbije napustili institucije u Prištini, uglavnom policiju, pravosudje i lokalnu administraciju. Na taj način želili su da iskažu neslaganje da odlukom uz poruku da nikada neće prihvatiti nezavisnost.

Ovakva situacija je prema rečima Randjela Nojkića, predsednika kosovskog ogranka Srpskog pokreta obnove, ‘pat pozicija za sve igrače, kosovske Srbe, Prištinu i Beograd’.

“Od takve situacije nemaju velike koristi ni Priština ni Beograd. Priština nema jer nema legitimnih srpskih predstavnika u institucijama bez obzira što postoji odredjeni broj Srba koji učestvuju ali su vrlo pasivni jasno govori da pun kapacitet multietničnosti ne postoji. S druge strane Beograd upućuje pogrešne poruke Srbima vezano za rešavanje životnih problema i da se prekida apsolutno bilo kakav kontakt sa institucijama”, smatra Nojkić.

On veruje da je neophodno uspostaviti dijalog kako bi se počelo rešavanje pre svega životnih problema.

“Ono što je bolno i što je problem i kod Beograda i kod Prištine jeste status Kosova. Te prema tome ako ne žele da razgovaraju u ovom trenutku oko statusa oni mogu da razgovaraju oko resavanja životnih problema, jer ovakva situacija neće doprineti ni Srbima a ni većinskoj zajednici Albancima, pre svega zato što se tenzije koje su zbog mnogih problema prisutne ne stišavaju a to nije u interesu ni jednih ni drugih”, ocenjuje Nojkić.

Predstavnici kosovskih Srba očekuju da se Beograd angažuje više na medjunarodnoj sceni, te da odlučnije utiče na zaustavljanje talasa priznanja. Takodje se veruje da će Medjunarodni sud pravde potvrditi stav Srbije da je proglašenje nezavisnosti bilo protivpravno. Jović poziva na visok nivo političke odgovornosti.

“Naša država mora da učini najkonkretniji korak posle ovoga što se desilo sa priznanjem od strane Crne Gore. Reakcija mora da bude na duže staze, ne recimo povučena kao sada pa promenjena za par meseci, zato treba sačekati par dana ili nedelje al kad se nešto povuče to mora biti povučeno. Mora se uticati na novi talas priznanja nezavisnosti, uticati na države koje se do sada nisu izjasnile i reći im da sačekaju dok Medjunarodni sud pravde ne da svoje mišljenje”, istakao je Jović.

On veruje da je proglašenje nezavisnosti Kosova bilo suprotno medjunarodnom pravo te dodaje da bi eventualno drugačije mišljenje Medjunarodnog suda pravde značilo da je ‘sila savladala pravo’.

XS
SM
MD
LG