Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Da li EU može učestvovati u razgovorima?


Administracije Ujedinjenih nacija i Evropske unije na Kosovu odbacile su mogućnost da predstavnici Evropske unije budu uključeni u razgovore Prištine i Beograda. UNMIK je započeo razgovore sa vlastima Srbije o policiji i sudstvu, a za koje će nadležan biti Eulex, te se postavlja pitanje da li bi misija EU mogla biti deo tih razgovora.

Uloga Evropske unije u razgovorima izmedju Ujedinjenih nacija i Beograda nije realna mogućnost ocenili su medjunarodni predstavnici u Prištini. Razgovori o tehničkim pitanjima kao što su policija, sudstvo i carine, oblasti koje treba da nadgleda Eulex, trenutno su u nadležnosti misije UN.

UNMIK kaže da za sada ne postoji nikakav zahtev da i misija EU bude deo dijaloga. Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko.

“Ja nisam upoznat o takvoj jednoj mogućnosti. Trenutno se vodi tehnički dijalog izmedju Prištine i Beograda i ja nisam informisan o zahtevu da i EU bude deo tog procesa”, rekao je Ivanko.


Sličan stav iznose i predstavnici Evropske unije na Kosovu. Administracija UN vodi razgovore sa vlastima u Beogradu o pitanjima policije, sudstva i carine, što su oblasti koje će uskoro biti u nadležnosti Eulexa, misije koju srpska vlada smatra ilegalnom.


Stoga da li je moguće da Eulex učestvuje u razgovorima o pitanjima za koja će biti nadležna?


Kosovske vlasti nisu upoznate sa mogućnošću da i Eulex postane deo razgovora. Govoreći o dosadašnjem dijalogu, portparol Vlade Kosova Memlji Krasnići ističe da bi Kosovo i Srbija trebalo da razgovaraju samo kao dve nezavisne države.


“Mi smo spremni da razgovaramo sa svim susedima, Albanijom, Makedonijom, Crnom Gorom a u budućnosti i sa Srbijom, u cilju regionalne stabilnosti i evroatlantske integracije”, izjavio je Krasnići.


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je zatražio da Priština i Beograd razgovaraju o pitanjima u oblasti policije, pravosudja, carina, zatim o verskim objektima te transportu i komunikaciji. Pokretanje razgovora o kako se navodi praktičnim pitanjima je u nadležnosti šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera.

Što se Vlade Kosova tiče, osnova razgovora sa Srbijom biće Ustav Kosova.


“Zanijer ima svoju agendu i ovlašćenja. Vlada Kosova se rukovodi principima, odgovornosti i obavezama koje proističu iz Ustava”, kaže Krasnići.

U medjuvremenu poznavaoci prilika na Kosovu ocenjuju da bi eventualno učešće predstavnika Eulexa u direktnim razgovorima predstavljalo olakšavajuću okolnost zbog mogućnosti da se izmedju strana postigne dogovor.


Politički analitčar Muhamet Keljmendi smatra da bi Evropska unija pomogla u pitanjima koja se tiču kosovskih Srba.


“Problem je u činjenici o čemu treba da se razgovara sa Vladom u Beogradu. Da li treba razgovarati o policiji, carini ili pitanjima koja se tiču države Kosova. Ja smatam da sa srpskom stranom treba razgovarati o problemima Srba sa Kosova”, ističe Keljmendi.


Tehnički razgovori izmedju Prištine i Beograda, koje vodi UNMIK, još uvek nisu dali rezultate. Teme razgovora kao što su policija, sudstvo, carina, deo su nadležnosti misije EU, koja će, prema najavama, do kraja godine biti operativna na celoj teritoriji Kosova.

XS
SM
MD
LG