Dostupni linkovi

Ser Mihajl Vud pravni zastupnik Kosova


Sedište Međunarodnog suda pravde u Hagu
Sedište Međunarodnog suda pravde u Hagu

Ser Mihajl Vud predvodiće ekipu pravnih stručnjaka koja će zastupati interese Kosova pred Međunarodnim sudom pravde, saopštio je premijer Kosova Hashim Thaqi.

„Gospodn Vud je jedan od najpoznatijih i najsposobnijih pravnika današnjice i imamo sreću da je on spreman da predstavi naš slučaj pred Međunarodnim sudom pravde“, izjavio je premijer Kosova Hashim Thaqi.


Vud je služio kao pravni savetnik u Kancelariji za spoljnu politiku Ujedinjenog kraljevstva i Komonvelta, od 1999. do 2006. godine, učestvovao je u radu Međunarodne konferencije u Dejtonu i Rambujeu 1999. godine. On je pored ostalog pred Međunarodnim sudom pravde predstavljao izveštaj o pravnim posledicama izgradnje zida na okupiranoj teritoriji Palestine.

„Njegovo dugotrajno angažovanje u pitanjima međunarodne pravde koje su povezane sa progresom Kosova prema nezavisnosti čini ga kvalifikovanim i jedinstvenim da predstavi naše nacionalne interese pred sudom i mi imamo veliko poverenje u njegove sudove i iskustvo“, rekao je kosovski premijer.

Predstavnici institucija Kosova danas susreli sa Vudom i tom su prilikom razgovarali o slučaju Kosova.

„Kosovo ima jasan slučaj i imamo za cilj da dokažemo da u proglašavanju nezvaisnosti Kosova nema ničega čime se gazi međunarodno pravo“, rekli su predstavnici institucija.

Vud će okupiti ekipu poznatih pravnih stručnjaka koja će raditi na ovom pitanju, dok je ispred institucija Kosova za koordinaciju ovih aktivnosti zaduženo Ministrastvo spoljnih poslova Kosova.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je na konferenciji za novinare izjavio da će Kosovo pred Međunarodni sud pravde svojim argumentima odbraniti zakonitost proglašavanja nezavisnosti.

“Kosovo je proglasilo nezavisnost i predstaviće svoje argumente kao nezavisna država. Naravno na sudu je da ima u vidu argumente koje će predstaviti predstavnik Kosova, u ovom slučaju gospodin Vud”, rekao je predsednik Sejdiu.

I dok predstavnici Kosova izražavaju odlučnost u odbrani nezavisnosti Kosova pred Međunarodnim sudom pravde, dotle predsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova, Ramush Haradinaj izražava nezadovoljstvo radom rukovodstva Kosova na ovom pitanju.

“To što se dogodilo u Njujorku je bio težak udara za Kosovo. Ovde su lideri na spavanju i koriste isti mehanizam da uspavaju i ceo narod. Lideri neprestano pokušavaju da minimiziraju sve loše što se događa zemlji”, rekao je Haradinaj.


Istovremeno institucije Kosova su izrazile snažnu veru u zakonitost proglašavanja nezavisnosti Kosova i da istakli da imaju puno poverenje u MSP, kao najviši sudski organ UN-a.

XS
SM
MD
LG