Dostupni linkovi

Obeležen Svetski dan belog štapa


Akcija “Prošetajmo zajedno”.
Akcija “Prošetajmo zajedno”.

U Srbiji živi oko 12.000 slepih i slabovidih osoba koje nisu zadovoljne kvalitetom svojih života, istakli su predstavnici udruženja slepih i slabovidih povodom Svetskog dana belog štapa.

U Srbiji je ovaj datum obeležen čitavim nizom manifestacija. Udruženje slepih i slabovidih “Beli štap”, sprovelo je akciju “Prošetajmo zajedno”, koja je za cilj imala promociju jednakih prava na slobodno kretanje i samostalnost. Sa druge strane, Gradska organizacije slepih Beograda primila je štampač na Brajovom pismu kao donaciju od Ministarstva rada i socijalne politike.

Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike, istakao je da ovo ministarstvo pomaže 44 organizacije slepih i slabovidih i da je u 2008. godini potrošeno oko 14 miliona dinara na promociju prava slepih i slabovidih osoba. Ljajić je naglasio da se svi trenutni projekti ministratva odvijaju u pravcu da se ove osobe što pre ravnopravno uključe u javni život:

“Pored čitavog niza aktivnosti, mi smo planirali još dve stvari koje bi trebalo da sprovedemo u veoma kratkom vremenskom periodu. Prva važna sistemska stvar jeste donošenje Zakona o psu vodiču, koji bi pored belog štapa omogućio nesmetano i olakšano kretanje slepih i slabovidih osoba u Srbiji i druga važna stvar, koja je zapravo nastavak aktivnosti iz prošle godine, a to je ozvučavanje semafora na ulicama širom Srbije čime nastojimo, koliko je to moguće, da olakšamo život i kretanje slepih i slabovidih u našoj zemlji.”

Ipak, predstavnici slepih i slabovidih osoba naglašavaju poražavajuću činjenicu da ove osobe mogu da se zaposle samo kao birotehničari, telefonisti ili fizioterapeuti. Vesna Nestorović, predsednica udruženja “Beli štap”, kaže za RSE, da se položaj slepih i slabovidih osoba, poslednjih godina, samo prividno poboljšao, ali da se nisu napravili vidljivi pomaci u oblasti zapošljavanja, školovanja i osamostaljivanja ovih osoba:

“Ono što moramo da imamo i ono bez čega stvarno ne možemo ništa da unapredimo jesu instruktori za orjentaciju i mobilnost slepih i slabovidih osoba. Udruženje slepih i slabovidih Srbije sa svim svojim predstavanicima u regionu, kreće u akciju i do decembra ćemo pokrenuti medijsku kampanju za prikupljanje novca, dovesti ljude iz inostranstva i obučiti prvih osam instruktora za orijentaciju i mobilnost. Ako je ovo 2008. godina, onda treba pogledati koliko dugo vremena mi već ne rešavamo problem kretanja slepih i slabovidih u javnom prostoru i samo obećanja, od strane vlasti, da će ovaj problem biti sistemski rešen, nama slepima i slabovidima više nije dovoljno.”

XS
SM
MD
LG