Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Eulex u decembru na celom Kosovu


Peter Faith

Pravosudno-policijska misija Evropske unije, Eulex, biće operativna početkom decembra na celom Kosovu i pored neslaganja Vlade Srbije, izjavili su u Prištini predstavnici Evropske unije. Specijalni izaslanik EU na Kosovu Piter Fejt rekao je da će Eulex početi da radi i bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Za uspostavljanje pravosudno-policijske misije Evropske unije na Kosovu nije neophodna podrška Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija niti Vlade u Beogradu, ocenili su predstavnici Evropske unije.

Na konferenciji za novinare u Medija centru u Čaglavici, oni su ukazali da rasporedjivanje misije, koju su podržale zemlje Evropske unije, ide prema planu.

Specijalni izaslanik EU na Kosovu i Medjunarodni civilni predstavnik Piter Fejt rekao je kako još uvek postoji mogućnost da Eulex dobije podršku u Savetu bezbednosti UN ali da će i bez te podrške misija biti operativna.

“Ja sam optimista. Ne želim da spekulišem o rezultatima razgovora u Njujorku, ali ako dodje do dogovora u SBUN o rasporedjivanju Eulexa to bi bio željeni rezulatat. Medjutim nepostojanje takve podrške neće sprečiti funkcionalizaciju Eulexa”, rekao je Fejt.

Istakavši da rasporedjivanje misije ide prema planovima, šef Eulexa Iv De Kermabon je izrazio očekivanje da će misija početi sa radom početkom decembra.


Kermabon je naglasio da će Eulex biti rasporedjen na celoj teritoriji Kosova i bez podrške Beograda.

“Naš cilj je da se rasporedimo na celom Kosovu, ali ne nasilnim putem. Eulex je u interesu svih gradjana a posebno je neophodan zbog situacije na severu Kosova”, rekao je Kermabon.

Zvanični Beograd i kosovski Srbi se protive misiji Eulex, pošto ona nije odobrena u UN a definisana je predlogom Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti. Posle sve češćih najava da će ta misija biti prisutna u svim sredinama na Kosovu, nedavno su u srpskim mestima održani protesti protiv uspostavljanja te misije.

Upitan da li će se Eulex raditi uprkos protivljenju Beograda, Kermabon je odgovorio potvrdno.

“Mi smo tehnički spremni a potrebno je obaviti još politički deo posla kako bismo počeli da radimo”, rekao je Kermabon.

Zvaničnici Evropske unije priznali su da će uključenje Srba u procese na Kosovu biti ozbiljan izazov, ali su izrazili optimizam pošto smatraju da će svaka prepreka biti prevazidjena zarad evropske perspektive regiona.

Zvaničnici EU su istakli da je misija Eulexa, iako bez podrške Saveta bezbednosti, osnovana prema Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija i odlukom svih 27 zemalja EU. Cilj je uspostavljanje vladavine prava na Kosovu. Misija Eulex treba da nadgleda rad sudstva, policije i carine, kako bi se utvrdilo da te službe poštuju evropske standarde.

Yves de Kermabon
XS
SM
MD
LG