Dostupni linkovi

Burza bilježi oporavak


Američke dionice u ponedjeljak su zabilježile snažan oporavak od prošlosedmičnih gubitaka, što je rezultiralo rekordnim bodovnim rastom indeksa Dow Jones od 936 bodova ili 11,08 posto, koji su pratili i drugi dionički indeksi, nakon što su SAD i druge vlade objavile planove potpore globalnom financijskom sustavu.
S rastom od 936,42 boda, na 9.387,61 bodova, Dow Jones je ostvario svoj najveći dnevni bodovni skok u povijesti, nadmašivši gotovo dvostruko dosadašnji rekord od 503,45 bodova, postavljen 30. septembra.
Širi indeks Standard & Poor's 500, zabilježio je najveći dnevni rast od 1987. godine s dobitkom od 104,13 bodova, ili 11,58 posto, na 1.003,35 bodova.
Tehnološki indeks Nasdaq rastao je za 194,74 boda, ili 11,81 posto, na zaključnih 1.844,25 bodova.
Dionica banke Morgan Stanley narasla je za čak 90 posto, nakon što je objavljen sporazum o prodaji 21 posto udjela japanskoj financijskoj grupi Mitsubishi UFJ za devet milijardi dolara.
Dionice Bank of America i Citigroup, rasle su za više od osam postotaka, dok su dionice General Motorsa i Forda, najvećih proizvođača automobila u SAD, rasle za po 20 posto.
"Konačno vidite magnitudu odgovora koja je nužna da se obnovi povjerenje", izjavio je za agenciju Bloomberg Richard Campagna, glavni menadžer za ulaganja tvrtke Provident Investment Counsel iz Pasadene, u Kaliforniji, koja upravlja s jednom milijardom dolara.
Neel Kashkari, dužnosnik američkog ministarstva financija nadležan za nadzor programa saniranja financijskog sustava sa 700 milijardi dolara, najavio je u ponedjeljak da će vladine "injekcije kapitala" biti usmjerene prema "zdravim" tvrtkama, da će biti dobrovoljne i pod povoljnim uvjetima, kako bi se ohrabrilo sudjelovanje.
Kao dio plana koji provodi američka središnja banka FED – Europska središnja banka, Bank of England i središnja banka Švicarske, prenosi Hina, održavat će aukcije dolarskih fondova bez ograničenja. Raniji takvi 'swap' aranžmani između FED-a i drugih središnjih banaka bili su limitirani.

XS
SM
MD
LG