Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protesti ne mogu da destabilizuju region


Priština, zgrada Vlade Kosova

Predstavnici Vlade Kosova izjavili su da protesti koji se u Crnoj Gori organizuju protiv priznanja nezavisnosti Kosova ne mogu da ugroze stabilnost regiona. U Prištini se veruje da priznanje realnosti na Kosovu doprinosi boljim odnosima među susedima i njihovoj evropskoj budućnosti.

I pored protesta koji su u Podgorici organizovani protiv odluke crnogorske Vlade da prizna nezavisnost Kosova, predstavnici Vlade u Prištini kažu da priznanje nezavisnosti od zemalja regiona doprinosi stabilnosti i evropskoj integraciji teritorije bivše Jugoslavije.

Portparol Vlade Kosova Memlji Krasnići izjavio je da protesti u Crnoj Gori ne mogu da destabilizuju region.

“Nezavisnost Kosova je veliki doprinos regionalnoj stabilnosti i stvaranju evropske i evroatlantske perspektive regiona. Razni protesti manjeg ili većeg intenziteta nikako ne mogu da utiču na opštu stabilnost regiona”, kaže Krasnići.

Srbi sa Kosova veruju da je Vlada Crne Gore preduzela pogrešan potez priznavši nezavisnost Kosova, što je dovelo do reakcija građana. Predsednik kosovskog ogranka Srpskog pokreta obnove Ranđel Nojkić ocenjuje da su reakcije opozicije u Crnoj Gori zbog priznanja nezavisnosti Kosova opomena za vlade u Podgorici i Beogradu.

“Nesmotren potez koji je Vlada Crne Gore preduzela u smislu priznanja nezavisnosti Kosova i reakcija na takvu odluku Beograda izazvala je reakcije koje su uzročno-posledične među stanovništvom Crne Gore, pre svega onima koji se osećaju Srbima. Normalno da takve reakcije ohrabruju Srbe na Kosovu, reakcije stanovništva iz Podgorice, pre svega zato što Srbi iščekuju sa nestrpljenjem šta će se desiti i kakva će odluka biti Suda u Hagu i kako će dalje procesi teći”, smatra Nojkić.

Nojkić ocenjuje da potezi bivših jugoslovenskih republika kada je u pitanju priznanje Kosova nsu dobri za Srbiju, ali se mora utvrditi i šta je dovelo do takvog stanja.

“Vlada Crne Gore je izabrala vrlo pogrešan trenutak i način na koji je izvršila priznanje ali isto tako moramo da znamo šta se dešavalo pre 2000. godine odnosno pogrešnu politiku koju je vodio režim Slobodana Miloševića izazvao je dosta nedoumica i velike reakcije kod svih bivših država Jugoslavije”, ističe Nojkić.

Poznavaoci prilika ocenjuju da je odluka Crne Gore da prizna nezavisnost Kosova od ključnog značaja za političku stabilnost kako Kosova tako i čitavog Balkana. Politički analitičar Ljuljzim Peci ocenjuje da su reakcije dela građana Crne Gore bila očekivana ali da priznanja stabilizuju region.

“To doprinosi političkoj stabilnosti, ne ostavlja vakuum ili sumnju o priznanju Kosova u regionu i to je primarno da se ne bi stvorila nestabilnost u regionalnim odnosima”, kazao je Peci.

Zvanična Priština je ocenila da priznanje nezavisnosti Kosova od strane Crne Gore i Makedonije doprinosi jačanju mira, stabilnosti i regionalnoj saradnji, te ubrzanju evroatlantskih integracija.

XS
SM
MD
LG