Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novi slovenski Parlament u srijedu


Novi slovenski parlament petog saziva, koji je izabran na izborima 21. rujna, sastat će se u srijedu na svojoj konstitutivnoj sjednici.

Time prema ustavu prestaje mandat dosadašnjim zastupnicima i vladi Janeza Janše koja do potvrde nove vlade smije obavljati samo tekuće poslove.

Očekuje se da će zastupnicima biti potvrđeni mandati, te osnovani stranački parlamentarni klubovi, što je uvjet za početak procesa imenovanja nove vlade.

Prema nekim medijskim najavama, predsjednik države Danilo Tuerk mogao bi već krajem ovog tjedna s predsjednicima parlamentarnih skupina započeti konzultacije o tome kome povjeriti mandat za sastav nove vlade, a gotovo je sigurno da će se odlučiti za predsjednika Socijalnih demokrata (SD) Boruta Pahora.

Pahorova stranka na izborima je osvojila najviše zastupničkih mandata (29), a zajedno sa strankom Zares (9 mandata), Liberalnim demokratima LDS (5 mandata) i Demokratskom strankom umirovljenika (7) u novom bi parlamentu mogla imati potrebnu većinu. Pahor je sa spomenutim strankama već održao neformalne konzultacije i usklađivanje budućeg koalicijskog ugovora, te najavio da bi do isteka tjedna mogla biti poznata i imena ministara u njegovoj budućoj vladi.

XS
SM
MD
LG