Dostupni linkovi

Zagreb bez prejudiciranja granice sa Slovenijom


Nema govora o tome da službeni Zagreb u svojim pregovaračkim stajalištima prejudicira granicu između Hrvatske i Slovenije, odgovorilo je u utorak Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) na izjavu slovenskog šefa diplomacije.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u ponedjeljak je u Luxembourgu rekao da Hrvatska mora iz svojih pregovaračkih stajališta s Europskom unijom izbaciti sve što u bilo kojem obliku prejudicira granicu, kako bi Slovenija krajem listopada dala zeleno svjetlo otvaranju i zatvaranju nekoliko pregovaračkih poglavlja.

"Nema govora o tome da Republika Hrvatska u svojim pregovaračkim stajalištima prejudicira granicu između Republike Hrvatske i Republike Slovenije", piše MVPEI u priopćenju za javnost.

Ističući da je "čvrsto opredijeljeno da se sva sporna granična pitanja riješe pred međunarodnim pravosudnim tijelom", MVPEI opetuje punu potporu nastavku rada međudržavnih povjerenstava.

Osnutak tih povjerenstava dogovorila su dvojica premijera 2007. godine na Bledu.

MVPEI ističe da je "otvoreno za dijalog i pronalazak obostrano prihvatljivih rješenja", dodajući kako "očekuje da će Slovenija u skladu s deklariranom podrškom dati puni doprinos pregovaračkom procesu ulaska Hrvatske u EU".

XS
SM
MD
LG