Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pravno-politički argumenti na strani Kosova


Priština

Kosovo će pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu predstaviti pravne i političke razloge proglašenja nezavisnosti, zbog čega ima velike šanse da potvrdi legimitet te odluke, smatraju poznavaoci prilika. Stručnjaci, međutim ističu i da je neophodno da bude formirana grupa eksperata koja će se baviti ovim pitanjem.

Pravo na samoopredeljenje, te loša vladavina Srbije na Kosovu biće glavni argumenti koje će Kosovo predstaviti u Medjunarodnom sudu kako bi odbranilo svoju odluku o nezavisnosti, ocenili su poznavaoci prilika.

Politički analitičar Škeljzen Maljići kaže da Priština ima dosta argumenata kojima će dokazati da je odluka o nezavisnosti bila pravno utemeljena.

“Glavni argument je pravo na samoopredeljenje i status koji je Kosovo imalo u državi koja se raspala. Kosovo je u bivšoj Jugoslaviji bilo federalna jedinica, koja je imala odredjena ograničenja ali i pravo na otcepljenje, dok je argument za to loša vladavina Srbije dok je Kosovo bilo njen deo”, rekao je Maljići.

Medjunarodni sud pravde u Hagu je zvanično primio zahtev Generalne skupštine UN za savetodavno mišljenje o tome da li je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu s medjunarodnim pravom.

Gledajući iz istorijskog ugla, na Kosovu se veruje da su godine raznih ustavnih promena donele i dalekosežne posledice po ovu teritoriju. Stručnjak za medjunarodno pravo Ismet Saljihu podseća da je Kosovo bilo ravnopravna federalna jedinica SFRJ, koja je imala pravo i na otcepljenje.

“Neophodno jer analizirati i odredbe Ustava iz 1974, na osnovu koga je Kosovo bilo sastavni deo Jugoslavije kao i ostale Republike”, kaže Saljihu.

Dalje se ocenjuje da je ukidanje autonomije od strane Miloševićevog režima, uticalo da se Kosovo bori za svoja prava. Prema oceni Maljićija, navedeni argumenti će pomoći Kosovu, s obzirom da će Medjunarodni sud pravde razmatrati pravni aspekt proglašenja nezavisnosti.

“Sud će dati savetodavno mišljenje koje neće imati posledice. Ne očekujem da Sud kaže da Kosovo nije donelo odluku zasnovanu na pravu, s obzirom da je većina argumenata na strani Kosova”, rekao je Maljići.

Saljihu ističe važnost da se što pre napravi strategija, u čijoj će izradi učestvovati domaći i medjunarodni stručnjaci.

“Neophodno je da se formira tim kosovskih stručnjaka, kao i da se angažuju medjunarodni eksperti, koji će obrazložiti zašto je Kosovo trebalo da proglasi nezavisnost”, rekao je Saljihu.

U medjuvremenu, ministarstvo inostranih poslova priprema plan o odbrani legitimiteta nezavisnosti. Lideri kosovskih Albanaca su uvereni da će mišljenje Medjunarodnog suda pravde biti u korist Kosova.

XS
SM
MD
LG