Dostupni linkovi

Vlada Kosova priprema odbranu nezavisnosti


Zgrada Vlade Kosova
Zgrada Vlade Kosova

Vlada Kosova u saradnji sa domaćim i medjunarodnim stručnjacima će predstavljati slučaj Kosova u Medjunarodnim sudom pravde, saopštili su predstavnici institucija Kosova.

Zvanična Priština veruje da će Medjunarodni sud pravde u odgovoru na rezoluciju Srbije izraziti mišljenje u korist nezavisnosti.

Vlada Kosova priprema platformu za odbranu legitimiteta proglašenja nezavisnosti Kosova u Medjunarodnom sudu pravde. Sud u Hagu je u petak zvanično primio zahtev Generalne skupštine UN da pruži savetodavno mišljenje o tome ‘da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu s medjunarodnim pravom’.

Vljora Čitaku, zamenica ministra inostranih poslova Kosova, izjavila je da se privode kraju planovi o odbrani nezavisnosti.

“Spremni smo i za ovu situaciju. Imamo kontakte sa domaćim i stranim ekspertima, i sada smo u fazi finalizovanja platforme koju ćemo ubrzo predstaviti javnosti”, izjavila je Čitaku.

Institucije Kosova, medju kojima kabinet predsednika i premijera Kosova, te Skupštinski odbori ali i stručnjaci za medjunarodno pravo, uskoro će pripremiti aktivnosti za odbranu Kosova u Medjunarodnom sudu pravde.

Čitaku ocenjuje da se ozbiljno radi i da nema potrebe strahovati od odluke tog Suda.

“Želim da uverim gradjane Kosova da se intenzivno radi na pripremama. Svi politički, istorijski i pravni argumenti su na našoj strani”, izjavila je Čitaku.

Medjutim opozicija je skeptična i nije u potpunosti uverena da će se Vlada dobro pripremiti. Arben Ćirezi iz Alijase za budućnost Kosova.

“Možda se radi sve što je moguće, ali se ne radi realno dovoljno”, kaže Ćirezi.

Ipak ona smatra da Kosovo ima šta da predstavi kao odgovor na pitanje Srbije, to je plan Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti i činjenica da je stvaranje države Kosova rezultat raspada bivše Jugoslavije i ratova koji su vodjeni ’90-ih godina.

Rezolucija Srbije zahteva da Medjunarodni sud pravde odgovori na pitanje: “Da li je jednostrano proglašnje nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu s medjunarodnim pravom”.

Odluka suda nije obavezujuća i ona se definiše kao savetodavno mišljenje. Kosovske institucije su više puta istakle da u slučaju da Sud podrži inicijativu Srbije, takva odluka može usporiti proces priznanja ali ne i zaustaviti.

XS
SM
MD
LG